Noční popíjení v ulicích či parcích mladé Španěly táhne. Na 'botellón' chodí i čtrnáctiletí

Pití alkoholu mladistvými je obrovským problémem nejen v Česku, ale i v ostatních zemích Evropy. Praha řeší pitky mladých dánských studentů, ve Španělsku mají podobný problém s britskými studenty, ale také s vlastní mládeží. Nová data ukazují, že mladí Španělé začínají v průměru pít ještě před dovršením čtrnáctého roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Párty (ilustrační foto)

Párty (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Vstupenkou do světa alkoholu bývají ve Španělsku společné sedánky pod širým nebem. Říká se jim 'botellón', což ve španělštině znamená 'velká láhev'. Holdují mu mladí od severu po jih, a od západu po východ Španělska. Věková hranice je od 14 do 22 let.

Hlavně v pátky a soboty obsadí parky, náměstí a náměstíčka. Přinesou si v igelitkách láhve s alkoholem, led v sáčcích, plastové sklenice a na ředění tvrdého alkoholu nealko nápoje. Začíná se po setmění a končí ráno za bílého dne.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstí či parky ve Španělsku zaplní v pátek večer mladí lidé, na botellón ale chodí i 14leté děti. Natáčela tam spolupracovnice ČRo Lubica Zlochová

„Problémy vyrábějí zejména takoví, co si neumí najít kamarády, neumí se včlenit do kolektivu. Pijí nejvíce, aby se osmělili a ztratili zábrany. Často to ale nezvládnou a opijí se na mol,“ popisuje 17letý Guilermo, který na akce chodí už dva roky.

Podle něj chodí na botellón běžně i 13 či 14leté dívky a chlapci. Nejvíce ale prý pijí 15 až 16leté dívky. Ve Španělsku je přitom povoleno konzumovat a kupovat alkohol od 18 let. Mladší si ale snadno umí najít staršího kamaráda, který jim alkohol zakoupí.

Pije se prý momentálně nejvíce vodka s příchutěmi, ale i rum a gin. „Vždy se skládáme, většinou v trojicích. Když lahvička stojí 10 eur, dáme po 3,50 a ani nás to nevyjde draho,“ pochvalují si mladí.

Na botellón si většinou rychle přivyknou i studenti ze zahraničí, takzvaní 'erasmáci'. „Když poznáte prvního Španěla, hned se dozvíte o existenci botellónů. Tak to jdete vyzkoušet,“ prozrazuje 20letý český student. „V noci je příjemné být na vzduchu. Přitom vás to nestojí mnoho peněz a poznáte spoustu nových lidí,“ dodává.

Lékaři bijí na poplach, rodiče jsou tolerantní

Španělští lékaři neustále upozorňují na škodlivé následky pití alkoholu v mladém věku. Politici dokonce zvažují zvýšit věk legální konzumace alkoholu z 18 na 21 let.

Stačí ale vyrazit v pátek či v sobotu v noci do ulic kteréhokoliv španělského města a člověk pochopí, že žádné zákazy, příkazy a opatření botellón jen tak nevyhladí. Až nepochopitelně ho totiž tolerují rodiče teenagerů.

To, že jejich ratolesti chodí na pravidelné pitky, jim už ani nepřijde zvláštní. Vždyť to prý dělají všichni. Navíc rezignovali nejen rodiče, ale i radnice měst a policie.

Ľubica Zlochová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme