Oscar Pistorius u soudu trvá na tom, že v domě střílel na zloděje a dívku zabil omylem

Jihoafričan Oscar Pistorius má za sebou druhý den křížového výslechu. Handicapovaný sportovec je obviněný z vraždy své přítelkyně Reevy Steenkampové. Od začátku vyšetřování trvá na tom, že dívku nezabil úmyslně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atlet Oscar Pistorius odchází od soudu po druhém dni křížového výslechu

Atlet Oscar Pistorius odchází od soudu po druhém dni křížového výslechu | Zdroj: Reuters

„Střílel jsem proto, že jsem z toalety slyšel hluk. V té chvíli jsem si myslel, že je v domě někdo, kdo mě chce napadnout,“ líčil Pistorius před soudem svou verzi toho, co se událo loni v únoru.

Tvrdí, že se bál a neměl čas v tu chvíli přemýšlet. Uvedl, že křičel na zloděje, ať odejde a vzápětí volal i na přítelkyni, aby si lehla. Následně prý začal střílet.

Křížový výslech, ve kterém atlet znovu vysvětluje sporné body výpovědi, vede žalobce Gerrie Nel, který si pro svou tvrdost vysloužil přezdívku ‚bulteriér‘. Atleta se dnes mimo jiné ptal na detaily vztahu se Steenkampovou a neshody, které spolu měli. Pistoriusovi řekl, že neustále svaluje vinu na ostatní a nechce přijmout zodpovědnost za své činy.

Pokud soud dojde k závěru, že Pistorius Steenkampovou zabil úmyslně, hrozí mu až 25 let vězení.

Proces živě přenáší jihoafrická televize a mohou ho sledovat i lidé na některých anglosaských zpravodajských stanicích. Kamery jsou přímo v soudní síni, ale kvůli ochraně soukromí nesmí zabírat svědky.

Přímý přenos si vyžádala veřejnost, protože lidé jihoafrickým soudům příliš nedůvěřují a obávají se, že by Pistorius mohl vyváznout s nižším trestem.

Iva Menšíková, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme