Cena Ď na Vysočině má nového majitele. Pro svou skromnost si ji ani nechtěl převzít

Cena Ď za nezištnou pomoc jiným na Vysočině má od včerejšího večera čtrnáctého majitele. Jmenuje se Tomáš Ďásek a pomohl se startem do života dvacetileté dívce, která opouštěla jihlavský dětský domov. Je ale tak skromný, že si pro cenu nechtěl přijít. Při přebírání řekl jen to, že se stydí. Možná, že právě svou skromností řekl více, než chtěl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítěz Ceny Ď na Vysočině Tomáš Ďásek (vlevo) a zakladatel akce a její moderátor Richard Langer

Vítěz Ceny Ď na Vysočině Tomáš Ďásek (vlevo) a zakladatel akce a její moderátor Richard Langer | Foto: Olga Štrejbarová

Potlesk diváků a dalších nominovaných pro vítěze Tomáše Ďáska zní gotickým sálem jihlavské radnice. Pan Ďásek se ale ze židle nezvedá. Stydí se. Chce zůstat v davu.

„Hledíte do podlahy a cestou sem jste mi zády k publiku řekl - co jste mi to udělali. Nezlobte se,“ říká vítězi Ceny Ď předávající Richard Langer, muž, který před 14 lety vše vymyslel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předávání Ceny Ď v Jihlavě sledovala i reportérka Olga Štrejbarová

„Většinou nám ti lidé říkají – ale já si to přece nezasloužím. To je možná podtržení jejich povahy a smyslu života. Takhle žijí, to, že někomu pomáhají, je pro ně absolutně normální. A je jim divné, že je za to někdo ocení. Pro cenu Ď je normální takové lidi hledat a inspirovat jimi zbytek světa,“ vysvětluje.

Richard Langer se rozhodl, že děkovat by se mělo i těm, kteří na poděkování nečekají. O to víc, když jsou to tak skromní lidé jako Tomáš Ďásek.

„Já jsem přemýšlel, kudy bych se zdejchnul, ale tím, že jsem nebyl vzadu, to nešlo,“ usmívá se Tomáš Ďásek a podotýká, že nic moc neudělal.

Cena Ď byla poprvé udělena v pražském Národním divadle roku 2001. Přijal ji například prezident Václav Havel nebo kardinál Dominik Duka.

S kamarády z Veteránklubu pomáhá každoročně. Udělají aukci šrotu, jak sám říká, a peníze dají na dobrou věc. Tentokrát se jim podařilo získat víc než 20 tisíc korun. Dali je slečně, která odcházela z jihlavského dětského domova.

„Mě těší, že ten start do života bude mít jednodušší. Ona je natolik samostatná a dospělá, že bude sama nejlíp vědět, do čeho investovat,“ raduje se ne z výhry, ale pomoci mladé slečně z dětského domova Tomáš Ďásek.

Jako vítěz krajského kola pojede i na kolo celostátní, které bude 24. června v Národním divadle v Praze.

Olga Štrejbarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme