Jihokorejský premiér rezignoval kvůli problémům kolem potopeného trajektu

Premiér Jižní Koreje Čong Hong-wong odstoupil z funkce. Reagoval tak na kritiku, které musela jeho vláda čelit po potopení trajektu Sewol. Nehodu nepřežilo nejméně 187 lidí, převážně středoškolských studentů, přes sto cestujících se dosud pohřešuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Korea, trajekt, Sewol, záchranáři

Korea, trajekt, Sewol, záchranáři | Zdroj: Reuters

Premiérovu rezignaci musí ještě přijmout prezidentka.

Plavidlo vyslalo časně ráno nedaleko jihozápadního pobřeží země tísňový signál pobřežní hlídce, protože se začalo naklánět a později se potopilo. Podle úřadů bylo na palubě 325 středoškoláků, 15 učitelů, 30 členů posádky a 89 dalších pasažérů. Studenti byli na školním výletě na populární ostrov Čedžu vzdálený asi 100 kilometrů od Korejského poloostrova.

„Jako předseda kabinetu musím přijmout zodpovědnost a rezignovat. Jménem vlády se omlouvám za všechny problémy, které se objevily,“ prohlásil premiér.

Okolnosti nehody vyšetřuje policie. Podle pozůstalých bylo tempo záchranných prací od začátku příliš pomalé. Vláda navíc přiznala chyby při identifikaci obětí.

Trajekt se potopil 16. dubna. Na palubě trajektu s kapacitou až 900 lidí bylo 325 středoškoláků.

Spolu se svými učiteli cestovali na školní výlet na ostrov Čedžu, který leží zhruba 100 kilometrů od Korejského poloostrova.

Potopení trajektu Sewol | Foto: Český rozhlas

Tea Turková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme