Češi jsou na špici v pojídání vajec. Odborníci nabádají k umírněnosti

Česká republika dominuje ve spotřebě vajec. V přepočtu na kilogramy jich Češi ročně snědí o třetinu více než obyvatelé dalších zemí Evropské unie. Zvláště o Velikonocích ale lidé často zapomínají na zdravotní rizika, která plynou z nadměrné konzumace vajec nebo jejich špatného skladování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velikonoce, kraslice, malované vejce

Velikonoce, kraslice, malované vejce | Foto: Filip Jandourek

Obdarovat koledníky vajíčky, která v ošatce ležela při pokojové teplotě déle než dvě až tři hodiny, podle odborníků není dobrý nápad. S časem se například mění chuť vajec k horšímu.

„Hrozí také sekundární mikrobiální kontaminace, protože vařením se odstraní ochranná bariéra. Navíc dochází k vytvoření drobných mikrotrhlin, a to potom usnadňuje průnik mikroorganismů – těch, které způsobují kažení vajec, i těch patogenních,“ dodává Gabriela Bořilová z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O konzumaci vajec v České republice se zajímala redaktorka Zuzana Plíšková

Průjmy ze špatně skladovaných vajíček podle ní zdaleka nejsou tím nejhorším.

„V období Velikonoc to mohou být i závažnější zdravotní komplikace související s použitím nevhodných, tedy jiných než potravinářských barev či lepidel při dekorování vařených vajec, která jsou pak následně konzumována,“ přibližuje.

Za normálních okolností přitom vajíčka tělu dodávají důležité látky. Bílek je bohatým zdrojem proteinu a ani žloutek není tak škodlivý, jak se dříve myslelo. Obsahuje vitamíny A, D, E, K, skupiny B a také selen.

'Pro zdravého tři vejce týdně'

„Žloutek je samozřejmě nositelem tuku, ale jak se ukázalo, cholesterol, který je obsažen ve slepičím vejci, zdaleka tak dramaticky neovlivňuje celkovou hladinu cholesterolu v lidské krvi. Navíc ho ve vejcích není zas tak moc. Ukazuje se, že ty odhady bývaly docela nadhodnocené,“ vysvětluje Zuzana Derflerová Brázdová z lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Přesto by se podle ní měli lidé v pojídání celých vajec alespoň trochu mírnit. „Pokud zdravá osoba zkonzumuje tři vajíčka týdně, tak je to naprosto v pořádku. Pochopitelně člověk, který má už vyšší hladinu cholesterolu v krvi, by měl po poradě se svým lékařem limitovat konzumaci vaječných žloutků na jeden týdně,“ upozorňuje.

A to je mimochodem mnohem více, než lidé v České republice běžně snědí. V současnosti si dopřává v přepočtu každá osoba od nemluvňat až po starce 300 vajec ročně.

Zuzana Plíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme