Ukrajina podle šéfa Naftogazu přestala platit za ruský plyn

Ukrajinská státní energetická společnost Naftogaz přestala platit za dodávky plynu a tato situace má trvat, dokud jednání o ceně ruského plynu nedospějí k závěru. Uvedl to dnes podle agentury Reuters šéf Naftogazu Andrij Kobolev v rozhovoru pro ukrajinský list Dzerkalo Tyžňa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský koncern Gazprom dříve zvýšil Ukrajincům cenu plynu z 268 na 485 dolarů za tisíc metrů krychlových. Rusko zrušilo Kyjevu všechny předchozí slevy a také tvrdí, že Ukrajinci za plyn dluží 2,2 miliardy dolarů.

"Otázka splacení dluhu je přímo spjata se zachováním ceny plynu na úrovni z prvého čtvrtletí," řekl Kobolev. "Nevidíme žádný důvod ke změně (původní) ceny. Cenu okolo 500 dolarů považujeme za netržní, neoprávněnou a nepřijatelnou, a tudíž jsme přerušili platby na období vyjednávání," dodal.

V letech 2006 a 2009 vedly rusko-ukrajinské spory k výpadku dodávek ruského plynu do Evropy. To, že by se tento scénář nejspíše mohl zopakovat, připustil v rozhovoru i Kobolev.

Nedávno Rusko varovalo, že by mohlo dojít k omezení dodávek ruského zemního plynu do Evropy. Upozornil na to ruský prezident Vladimir Putin v dopisu evropským státníkům.

Rusko dál zdražuje Ukrajině plyn, podle Kyjeva jde o politiku | Foto: ČTK

Ozbrojenci obsadili policejní stanici ve městě Slavjansk na východě Ukrajiny

Číst článek

Plynovody | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme