Brno si připomíná 91. výročí narození významného rodáka, hudebníka Emanuela Kuksy

Právě dnes by se dožil 91 let brněnský rodák Emanuel Kuksa. Patřil k neobyčejně všestranným osobnostem. Byl skladatelem, pedagogem a také hráčem na gajdy. Kuksa byl také prvním dirigentem Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

klarinet a cimbál, nezbytná součást veřejné nahrávky pořadu Dvojky Sklípek

klarinet a cimbál, nezbytná součást veřejné nahrávky pořadu Dvojky Sklípek | Foto: Markéta Košťáková

Emanuel Kuksa se narodil 22. dubna 1923. Přestože byl rozeným Brňanem, učarovalo mu moravské Slovácko, jeho zpěvnost a muzikalita. Studoval hru lidových hudců, zapisoval písničky a tak se také stalo, že moravská píseň se mu stala celoživotní inspirací.

Od roku 1953 svou životní pouť na dlouhých dvacet let spojil s Československým rozhlasem v Brně a především s Brněnským rozhlasovým orchestrem lidových nástrojů Brolnem. Tuto spolupráci ale narušily události v roce 1968. Krátce po nich rozhlasová éra Emanuela Kuksy předčasně skončila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Významného hudebníka a skladatele, brněnského rodáka Emanuela Kuksu přiblížila v reportíži redaktorka Andrea Kratinová

„Bylo to v době čistek, Emanuel Kuksa měl obavy, že bude jejich obětí, podobně jako mnozí jeho kolegové. A tak vlivem nějaké deprese či takové nálady odešel tehdy sám,“ vzpomíná Jiří Plocek, který se s Emanuelem Kuksou několikrát jako kolega setkal.

„Jak by dopadl, dnes nevíme. Ale je pravda, že on byl tak nekonformní osobnost, že je možné, že by byl nucen odejít později,“ dodává Plocek.

Podle něj pověst Emanuela Kuksu pokaždé předcházela. „Byl to takový bohém, který má hlavu v oblacích. Myslím, že na něj podobně vzpomínají i jeho kolegové. Že byl upřímný, že když měl na něco nějaký názor, tak to okamžitě řekl. Byl prostě svéráz,“ popisuje.

Po svém odchodu z Československého rozhlasu v Brně komunistický režim zařídil, aby nemohl najít práci alespoň částečně odpovídající jeho schopnostem. Až v roce 1974 nastoupil jako učitel na Lidové škole umění v Jihlavě.

O rok později začal vyučovat ve Strážnici, kde se také podruhé oženil a strávil učitelská léta až do roku 1982. Poté odešel se svou druhou ženou do vesničky Ostřešany u Pardubic, kde se usadil už natrvalo a věnoval výhradně vlastní kompoziční tvorbě.

Jaroslav Jurášek, Emanuel Kuksa a Alois Fiala | Foto: K.O. Hrubý

Andrea Kratinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme