Historie svátku práce sahá do 19. století, dělníci si vydobyli osmihodinovou pracovní dobu

Povinné průvody a komunistická propaganda. Tak vypadaly oslavy 1. máje před rokem 1989. Historie svátku práce přitom sahá mnohem hlouběji do historie. A to až do druhé poloviny 19. století. Souvisí s nástupem silného dělnického hnutí ve Spojených státech amerických. A hlavně s požadavkem dělníků na osmihodinovou pracovní dobu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nepříliš bezpečná část Cermak Road v černošské čtvrti Chicaga

Nepříliš bezpečná část Cermak Road v černošské čtvrti Chicaga | Foto: Alexandr Pícha

Jedním z hlavních center dělnického hnutí se v roce 1886 stalo Chicago. 1. května tam proběhla mohutná demonstrace a pokračovala pokojně i v dalších dnech. 4. května ale došlo ke střetům s policií, po kterých zůstaly na ulicích ležet mrtví.

Tato stávka a následné události s ní spojené pak také donutily vládu k přijetí požadovaného zákona o osmihodinové pracovní době.

Přehrát

00:00 / 00:00

Historii oslav prvního máje jako svátku práce připomněl v Ranním interview historik Jaroslav Láník.

„Životní podmínky dělnictva byly v těch dobách opravdu nuzné a jedním z logických požadavků bylo zkrácení pracovní doby. Tehdy pracovali pod dobu 12 až 14 hodin a navíc měli daleko do zaměstnání,“ vysvětluje historik Jaroslav Láník.

V roce 1889 byl pak oficiálně vyhlášen 1. květen mezinárodním svátkem práce. O rok později, když se konal mezinárodní dělnický kongres v Paříži, byl oslavován 1. květen jako dělnický Svátek práce.

„Rozhodnutí mezinárodního kongresu bylo mohutnou vzpruhou pro sociálnědemokratické strany v Evropě. Odhaduje se, že v Česku v té době demonstrovalo kolem 130 tisíc lidí. Především v centrech jako byla Praha, Plzeň nebo Ostrava,“ přibližuje historik.

„Je ale ještě potřeba dodat, že ani ve Francii, ani v Rakouskouherské monarchii a především v českých zemích se oslavy prvního máje neobešly bez mrtvých,“ dodává.

Jiří Chum Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme