Do Bratislavy dorazila pietní expozice, ukazuje osudy ukrajinských mrtvých

Z Prahy do Bratislavy se přesunul putovní památník obětem demonstrací na Ukrajině. Stovka dřevěných křížů a připojená úmrtní oznámení mají lidem připomenout, že mrtví z Ukrajiny měli i své konkrétní životní osudy. Na původním místě v Praze-Vršovicích vystavilo nedávno kříže sdružení dekomunizace.cz a komunita Ukrajinců v Česku. Na Slovensko je převezli aktivisté, kterým se nelíbí, jak se slovenská vláda k situaci na Ukrajině staví.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pietní expozice obětí ukrajinské krize v Bratislavě

Pietní expozice obětí ukrajinské krize v Bratislavě | Foto: Vojtěch Berger

„My už jsme zažili návštěvu Rusů v osmašedesátém roku, ale historie se opakuje. Bohužel,“ říká jedna z návštěvnic expozice.

Na bratislavském nábřeží u Dunaje stojí kříže na památku 109 obětí násilností na Ukrajině. Někteří z návštěvníků si vybrali konkrétní oběť, na jejíž památku zapalují svíčku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O postoj Slovenska k dění na Ukrajině se i v souvislosti s pietní expozicí obětí krize zajímal zpravodaj ČRo v Bratislavě Vojtěch Berger

„Vybrala jsem si 62letou paní. Zatím jsem neviděla všechna parte, ale byla to jediná žena, kterou jsem tam viděla na fotce i s vnoučetem,“ svěřuje se další žena.

Na slavnostním otevření pietní expozice byl i Anton Srholec, předseda slovenské Konfederace politických vězňů.

„Dobrý soused je bližší než daleká rodina, a proto když bude na Ukrajině zle, tak i přesto, že neoplýváme ekonomickým blahobytem, bylo by dobré, abychom je podporovali,“ myslí si.

Vláda Roberta Fica nezaujala od začátku k násilí na Ukrajině a k postupu Ruska nejostřejší postoj. Fico varoval, že příliš přísné sankce Evropské unie vůči Rusku by Slovensko připravily o velkou část růstu ekonomiky.

To, že slovenské národní zájmy jsou na prvním místě, opakoval premiér i nedávno při jednáních o spuštění reverzních dodávek plynu ze Slovenska na Ukrajinu.

„Z toho, jak se to jeví navenek, máme špatný pocit. Jako by nás nezajímalo, co se děje,“ hodnotí Jakub Kratochvíl z občanského sdružení Jablko.

Kříže zůstanou na bratislavském nábřeží dva týdny. Pak by se měly posunout do některé z dalších zemí.

Pietní expozice obětí ukrajinské krize v Bratislavě | Foto: Vojtěch Berger

Vojtěch Berger, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme