Ukrajina se dohodla na zpětných dodávkách zemního plynu ze Slovenska

Do několika měsíců začne Ukrajina dostávat zemní plyn zpětným tokem ze Slovenska. Memorandum o dodávkách dnes v Bratislavě podepsali zástupci slovenských a ukrajinských energetických společností. Reverzní tok plynu ze západu sníží energetickou závislost Kyjeva na Rusku. Mohl by pokrýt asi pětinu ukrajinské roční spotřeby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynovod

Plynovod | Foto: Tomáš Adamec

„Umožní ročně zasílat na území Ukrajiny, pokud to bude potřebné, 8 – 9 miliard metrů krychlových plynu,“ uvedl slovenský premiér Robert Fico s tím, že Kyjev nakonec dostane méně plynu, než po Slovensku požadoval.

Ukrajina a Slovensko se na způsobu, jakým se obrátí běžný tok plynu, aby mohl proudit ze Slovenska na východ, domluvily po delším vyjednávání. Nakonec zvítězila varianta, kterou navrhovala Bratislava.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťoval zpravodaj Českého rozhlasu Vojtěch Berger

Pro reverzní tok se použije menší, v současnosti opuštěný plynovod mezi slovenskými Vojany a ukrajinským Užhorodem, kde zbývá dostavět několikasetmetrové propojení.

Ukrajinci chtěli, aby Slovensko pro zpětné dodávky použilo hlavní tranzitní plynovod, kterým proudí plyn přes Slovensko dál na západ. Podle slovenské vlády by ale tento způsob mohl porušit smlouvy s ruskou firmou Gazprom.

Ukrajina dluží Gazpromu za plyn údajně 2,2 miliardy dolarů, tedy asi 44 miliard korun.

U podpisu memoranda mezi Slovenskem a Ukrajinou byl i šéf Evropské komise José Manuel Barroso. Dohoda podle něj zvýší energetickou bezpečnost celé Evropské unie.

Plynovody | Foto: Český rozhlas

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme