Majitel vyhořelé galvanovny v Lanškrouně není spokojen se zásahem hasičů

Na postup při hašení rozsáhlého požáru v Lanškrouně si stěžuje nejen majitel vyhořelé galvanovny, ale i někteří obyvatelé města. Nebyli prý o situaci včas informováni. Jiným zase vadí, že se nedostali dostatečně blízko k místu požáru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyhořelá galvanovna v Lanškrouně

Vyhořelá galvanovna v Lanškrouně | Zdroj: ČTK

Starostka za ODS Stanislava Švarcová namítá, že se členové krizového štábu řídili pokyny velitele zásahu.

„Lidé, kteří bydlí nejblíže místu, kde hořelo, byli informováni osobně strážníky městské policie. Posléze strážníci drželi celou čtvrť v dostatečné vzdálenosti uzavřenou. Na webu města bylo upozornění, že občané nemají větrat a zbytečně se zdržovat ve veřejných prostorech,“ upozorňuje.

Před areálem vyhořelé galvanovny teď dnem i nocí hlídkují policisté a strážníci. Jejich úkolem je zabránit nepovolaným osobám ve vstupu do objektu. Panují totiž obavy, že by někdo mohl chtít ukrást kovy, které oheň nezničil.

'Kolem se potulují lidé'

„Máme tady přes den dvoučlennou hlídku strážníků a dvoučlennou hlídku české policie. V noci máme tříčlenné hlídky. Sem tam se kolem objektu potulují různí lidé, ale neodváží se vniknout dovnitř díky tomu, že se to opravdu dobře hlídá,“ potvrzuje velitel městské policie Stanislav Popelář.

V Lanškrouně 20. dubna vypukl požár v bývalé galvanovně | Foto: ČTK

Požár vypukl v neděli v poledne a způsobil škodu za 200 milionů korun. Vyšetřovatelé teď pátrají po jeho příčinách. Z jedné z vnitřních místností se plameny nejspíše rozšířily do celé budovy.

Hašení komplikovaly exploze tlakových nádob s oxidem uhličitým i hustý dým. Uvnitř galvanovny byla uskladněna řada nebezpečných chemikálií, jedovaté látky ale do ovzduší neunikly. V místní čističce pak byla provedena opatření na zachycení znečištěné vody z hašení.

Majitel chce obnovit výrobu

Provoz galvanovny by se mohl zčásti obnovit do dvou měsíců. Jedna výrobní linka vypadá podle jednatele Milana Kozáka nepoškozeně. Zajistit by prý mohla asi polovinu původní výroby. Část objektu se ale podle Kozáka bude muset kvůli poškozené statice zbourat.

„Zaměstnanci chtějí firmu znovu postavit na nohy. Bude záležet na pojišťovně a bankách, ale naším cílem je zachovat mzdy a nepropouštět lidi. Jednáme s klienty, odvážíme zboží k náhradním dodavatelům, než budeme moci začít fungovat,“ říká Kozák.

Majitel koupil objekt v Lanškrouně v roce 2008. Kompletní rekonstrukce a zprovoznění galvanovny stálo desítky milionů korun. Společnost vykazuje roční obrat do 100 milionů korun.

Výrobky dodává pro elektronický a automobilový průmysl, například firmám Siemens a Bosch. Letos chtěla galvanovna zaměstnat vozíčkáře a zprovoznit chráněnou dílnu.


Zvětšit mapu

ČTK, Věra Pavlasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme