Nový Bor nabízí turistům trasu, která je seznámí s historií sklářství

Nový Bor na Českolipsku nabízí novou turistickou trasu po stopách sklářské historie. Začíná na náměstí, má celkem 17 zastavení a vede po celém městě. Turisté mohou pětikilometrovou naučnou stezku projít postupně, nebo jen zajít na vybraná místa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zastavení čtvrté, Palackého náměstí v Novém Boru

Zastavení čtvrté, Palackého náměstí v Novém Boru | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Turistická trasa je bez průvodce. Podle vedoucí novoborského Turistického informačního centra Petry Svobodové Nemleinové ale není zajištění provádějícího problém.

„Nepřemýšlela jsem o tom, nebylo to plánováno v projektu. Vzhledem k tomu, že průvodcovské služby jsou klasickou náplní informačního centra, v tom však nevidím problém,“ říká.

Při plánování trasy zjistila i několik zajímavostí. „Tehdejší majitelé sklárny byli prvními občany, kteří měli v Novém Boru automobil, a sklářská škola měla při stavbě vůbec první chodník na Novoborsku,“ popisuje Nemleinová.

Naučná trasa v Novém Boru má 17 zastavení. Netýkají se pouze historie sklářské výroby. Jsou tu i zastavení u významných budov. Jedno z nich je třeba na Palackého náměstí. Podle Nemleinové to i tak souvisí se sklem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co všechno nabízí sklářská turistická trasa v Novém Boru na Českolipsku, zjišťoval Tomáš Mařas

„Palackého náměstí samo o sobě nemá spojitost se sklářstvím, ale působili tady významné sklářské firmy,“ poznamenává vedoucí novoborského Turistického informačního centra.

„Je dobře, že to existuje. Lidé se seznámí se sklářstvím. Já jsem i sběratel starých pohledů Nového Boru. Když vidím, jak se to tady zvelebuje a dává do gala, tak se mi to moc líbí. Stezka ke sklářství je určitě velice zajímavá,“ myslí si Oldřich Šolc, který je místní a vyrazil na otevření naučné trasy.

Jedno zastavení patří i sklárně Ajeto v Novém Boru. Lidé se mohou podívat do galerie i pozorovat práci sklářských mistrů. „Je to nádhera. Je tu teplo a je tu možné autenticky vidět skláře při práci. To se málokde vidí,“ pochvaluje si jedna z turistek. Na všech 17 zastavení se dostanou i vozíčkáři.

Zastavení ve sklárně Ajeto v Novém Boru | Foto: Tomáš Mařas

Simona Bartošová, Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme