Pražský maraton je něco fantastického, září jeho zakladatel Carlo Capalbo

Pražskému maratonu je stejně, jako třetímu ze čtyř dětí Carla Capalba. Tento Ital v Praze zakotvil a vymyslel s olympijským vítězem Bordinem a za podpory legendárního Emila Zátopka závod, kterému bude v neděli už 20 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Skřivánek a Carlo Capalbo, organizátoři Pražského mezinárodního maratonu

Václav Skřivánek a Carlo Capalbo, organizátoři Pražského mezinárodního maratonu | Foto: Eva Dvořáková

„To není malé dítě, ale velký pán. Je to dvacet let mého života, protože tuto práci děláte pořád,“ snaží se Carlo Capalbo svou lepšící se češtinou shrnout, co všechno pro něj pražský maraton znamená.

A protože se tomuto jeho dítku daří, může zářit i on. „Jsem mezi nejspokojenějšími chlapci v celé republice, protože to je fantastický úspěch,“ libuje si Ital, kterému se projekt Pražského mezinárodního maratonu rozrostl rovnou do běžecké série.

Přehrát

00:00 / 00:00

V neděli startuje 20. ročník Pražského maratónu

Ale připomíná, že vypiplat závod až do rozměrů, kdy se ho účastní 9 tisíc běžců brázdících celou Prahu, nebylo úplně snadné.

A nejednou si tento lehce prošedivělý, leč neustále temperamentní a akční muž říkal, jestli to celé nezabalit a nevrátit se na jih Evropy.

„Určitě. Dvacet let je dlouhá doba a byli takové chvíle. Třeba v roce 1997 kdy jsem na Vánoce nemohl dětem koupit dárky, protože situace byla popravdě těžká.“

A osobně prožíval Carlo Capalbo nelehké chvíle také kolem roku 2004. To poznali spíše jeho spolupracovníci a lidé, kteří se v okolí organizátorů pohybují. Ne běžci.

Ale Capalbo vytrval a jako Jižan si vybral klasický příklad toho, proč v Praze zůstal. „Protože jsem dostal dopis od dvanáctileté holky. Pane prezidente, moji rodiče bydleli ve dvou bytech, teď běželi maraton a vrátili se spolu.“

Třeba nějaký takový příběh nabídne i dvacátý pražský maraton, který se poběží tuto neděli.

Pražský maraton 2014 - trasa běhu a změny v MHD | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Tomáš Kohout, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme