Islamisté z Boko Haram chtějí vyměnit unesené dívky za své vězněné členy

Islámští radikálové v Nigérii údajně propustí na svobodu unesené školačky. Na videozáznamu to uvedl vůdce skupiny Boko Haram Abubakar Shekau. Svobodu asi 200 dívek podmínil propuštěním vězněných radikálů. Informuje o tom agentura AFP. Boko Haram se snaží svrhnout nigerijskou vládu a vytvořit na severu země samostatný islámský stát. V bojích od roku 2009 zahynuly tisíce lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věřící v Nigérii se modlí za unesené dívky

Věřící v Nigérii se modlí za unesené dívky | Zdroj: Reuters

Na sedmnáctiminutovém videu je vidět asi stovka dívek, jsou ale úplně zahalené. Nelze proto poznat, zda jde opravdu o školačky unesené z několika míst severonigerijské provincii Borno. Velitel milicí na záznamu prý také tvrdí, že všechny dívky přestoupily k islámu.

Guvernér severonigerijské provincie Borno Kashim Shettima dnes v rozhovoru pro BBC řekl, že má informace o tom, kde by se mohli ozbrojenci z hnutí Boko Haram s více než dvěma sty unesených dívek skrývat. Zprávy prý předal armádě, která by je měla v krátké době prověřit. Podle něj by únosci s dívkami měli být stále na území Nigérie.

Vzbouřenci patřící k militantní islamistické skupině Boko Haram unesli v dubnu nejprve více než 250 školaček ve věku 15 až 18 let z gymnázia. Minulý týden se zmocnili dalších 11 dívek z vesnic Warabe a Wala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální situaci unesených nigerijských dívek shrnula redaktorka Tea Parkanová

Únosci pak dali najevo, že dívky prodají na černém trhu s otroky nebo je využijí jako sexuální otrokyně. Některé z nich si únosci prý chtějí vzít za manželky. Potvrdilo to i asi 50 dívek, kterým se minulý týden podařilo ze zajetí utéct. Možnost uprchnout prý mělo víc dívek, pod pohrůžkou zastřelení se ale neodvážily.

Název skupiny Boko Haram ve volném překladu znamená "Západní vzdělání je hřích". Ozbrojenci dlouhodobě bojují za zavedení islámského práva v Nigérii. Skupina už dříve uvedla, že dívky se mají vdát, a nikoli studovat.

Francie už v neděli nabídla, že uspořádá bezpečnostní summit o skupině Boko Haram. Prezident Francois Hollande na něj pozval země, které sousedí s Nigérií.

S pátráním po unesených dívkách pomáhají Nigérii i odborníci ze Spojených států, Británie, Francie, Číny a Španělska. Agentura DPA dnes napsala, že nigerijský prezident Goodluck Jonathan souhlasil i s pomocí Izraele, který by měl do Nigérie vyslat odborníky na boj s terorismem.

Lidé nesou transparent, na fotografii je vůdce Boko Haram Abubakar Shekau | Foto: Reuters

Kromě toho k propuštění dívek vyzývají známé osobnosti po celém světě. Mezi nimi například první dáma Spojených států Michelle Obamová.

„Jako matky dvou dcer se mě únos těch dívek hluboce dotýká. S manželem uděláme všechno proto, abychom je pomohli najít,“ uvedla Obamová.

Mezi aktivisty se přidala také známá herečka Angelina Jolie: „Je mi z toho zle, ty dívky musejí být vyděšené. Je to nepochopitelné. Je hrozné, že ti lidé věří, že ženy nemají právo na vzdělání a zacházejí s nimi jako s věcmi.“

Radikální islamistické hnutí má podle úřadů totiž jen za letošní rok na svědomí přes 1500 lidských životů.

ČTK, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme