V rámci akce Ukliďme Česko vyrazili dobrovolníci do boje s černými skládkami

Téměř tři stovky organizátorů a přes tisíc dobrovolníků se dnes zapojí do akce Ukliďme Česko. Cílem je zlikvidovat černé skládky, které hyzdí česká města. Jedná se o první ročník akce, jejímž cílem je nejen uklidit okolí, ale také zviditelnit dlouhodobě neřešenou problematiku černých skládek a přispět k prevenci jejich vzniku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Černá skládka v Jabloňové ulici v Karlových Varech

Černá skládka v Jabloňové ulici v Karlových Varech | Foto: Zdeněk Trnka

Úklid organizují různé skupiny lidí. Někde se toho ujali aktivní úředníci radnic, jinde ochránci životního prostředí, vodáci, nebo prostě aktivní občasné.

Například v Brně se dopoledne pohybovalo asi 20 úklidových čet, v Praze zhruba 30, ale dobrovolníci se dnes sešli na mnoha dalších místech po celé republice.

Řada organizací dobrovolně uklízela i v minulosti a k dnešní akci se přidala, protože čekají, že se zapojí víc lidí. Obvykle se to neobejde bez pomoci radnic a místních odpadových společností, které zajistí přistavení kontejnerů odvoz pytlů s vysbíranými odpadky.

Seznam všech dnešních akcí najdou zájemci na webu uklidmecesko.cz. Jsou tam uvedena konkrétní místa srazů a záměr, jakou skládku hodlají dobrovolníci zlikvidovat. Úklid potrvá podle velikosti skládky, takže každý si může najít svoje místo, kde přiloží ruku k dílu.

Úklidová akce Ukliďme Česko je inspirována celosvětově fungujícím projektem let's Do It. Jejím cílem je nejen uklidit černé skládky, ale i zaangažovat různé zájmové skupiny lidí, školy, firmy, státní správu i jednotlivce a mediálně zviditelnit dlouhodobě neřešenou problematiku černých skládek.

Prostřednictvím projektu ZmapujTo probíhá už druhým rokem v ČR mapování černých skládek v ČR. Díky němu bylo nahlášeno a do mapy zaneseno přes 3 000 černých skládek.

Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme