Bělorusko může nejhorším zločincům udělit doživotí, přesto dál používá trest smrti

Bělorusko zůstává jedinou evropskou zemí, která uplatňuje trest smrti. Zbytek Evropy proti tomu dlouhodobě protestuje, ale prezident Lukašenko trvá na svém. I přesto, že některé verdikty vyvolaly v minulosti pochybnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věznice číslo 1 přímo v centru Minska. Ve sklepních prostorách vězení se popravují odsouzení k trestu smrti ranou do týla

Věznice číslo 1 přímo v centru Minska. Ve sklepních prostorách vězení se popravují odsouzení k trestu smrti ranou do týla | Foto: Petr Vavrouška | Zdroj: Český rozhlas

Prezident Alexandr Lukašenko podepisuje všechny verdikty o trestu smrti.

Když se ho před lety televizní moderátor zeptal, jak se vlastně lidé v Bělorusku popravují, prezident dělal, že to neví, a ještě se u toho bavil.

Evropská unie popravy v Bělorusku dlouhodobě kritizuje. I česká ambasáda v Minsku, jak potvrzuje zástupkyně velvyslance Dagmar Novohradská.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na popravy v Bělorusku se ve svém deníku zaměřil zvláštní zpravodaj ČRo Petr Vavrouška

„Ten samotný proces je velmi nehumánní. Popravovaní jsou stříleni do zátylku zhruba dvě minuty poté, co se dozvědí, že jim prezident neudělil milost," říká diplomatka.

„Místo pohřbení těla se příbuzným nezveřejňuje, těla se nevydávají a datum popravy je tajné," popisuje Andrej Paluda, který vede v Bělorusku kampaň proti popravám.

„To pak vzbuzuje mnoho otazníků. Například příbuzní obětí žijí v naději, že odsouzení jsou pořád naživu. Nevěří, že je popravili," upozorňuje paní Reviaka z organizace Viasna.

V tuto naději doufá i paní Kavalovová. Jejího syna popravili za údajný podíl na atentátu v minském metru. „Přála bych si, aby to byla pravda, aby žil. To by chtěla každá matka na světě," říká zoufalá žena.

Andrej Paluda, koordinátor běloruské akce Ne trestu smrti | Foto: Petr Vavrouška

Většina Bělorusů popravy podporuje

Během vládnutí Alexandra Lukašenka bylo v Bělorusku popraveno více než čtyři sta lidí. „V tomto roce už byli zastřeleni dva lidé a stalo se to těsně před začátkem hokejového turnaje," upřesňuje statistiku Paluda.

„Nepodařilo se mi zachránit syna, a tak je teď pro mě důležité bojovat za zrušení trestu smrti v Bělorusku," zdůrazňuje paní Kavalovová.

Prezident Lukašenko ale slibuje, že to udělá, až popravy odmítnou ve Spojených státech. Navíc většina Bělorusů trest smrti podporuje.

Aktivisti ale argumentují několika pochybnými verdikty. „Jediná chyba v soudním procesu může stát odsouzeného život. A ten mu už nikdo nevrátí," dodává Andrej Paluda.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme