Stáří neposlouchá. Musíte ho hlídat, říká Ladislav Chudík. Slaví 90 let

Devadesáté narozeniny dnes slaví slovenský herec Ladislav Chudík. Je jednou z nejvýraznějších osobností slovenského divadla. Na jeho první scéně působí už od roku 1944. Natočil desítky filmů, a to jak slovenských, tak českých. Do povědomí několika generací diváků se ale zapsal především jako primář Sova v televizním seriálu Nemocnice na kraji města.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herec Ladislav Chudík

Herec Ladislav Chudík | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Ve filmu hrál Chudík od konce 40. let a často ztvárňoval historické osobnosti, například Jana Amose Komenského nebo generála Ludvíka Svobodu ve filmu Sokolovo.

Na divadelních jevištích vynikal Ladislav Chudík především v charakterních rolích. Mnoho z nich si pak zopakoval i v televizi v legendárních bratislavských pondělcích. Byly mezi nimi ale i komické role.

Přehrát

00:00 / 00:00

Medailon Ladislava Chudíka připravil Jan Herget

Velkou láskou Ladislava Chudíka je také poezie. Mnoho let si dopisoval s Jaroslavem Seifertem.

„Jsem ve službách básníků. Propaguji poezii. Mám ji rád a chci, aby ji lidé měli rádi,“ svěřil se Ladislav Chudík v roce 2012 na Radiožurnálu.

I ve vysokém věku je stále aktivní a snaží se udržet v dobré kondici. „Musím se udržet, abych ovládl to stáří, protože je to hrozně těžké. Stáří neposlouchá v každém člověku, musíte to hlídat. To je hrozný. A teď ještě vykonávám funkci herce, ale už je to závěr,“ konstatuje Chudík s úsměvem.

Ve filmu si naposledy zahrál v Hřebejkově Kawasakiho růži. Za roli vysloužilého estébáka získal v roce 2010 Českého lva.

Ladislav Chudík se narodil 27. května 1924 ve slovenském Hronci. Vystudoval filozofickou fakultu bratislavské univerzity a slovenskou státní konzervatoř. Působil také jako herecký pedagog. Hereckou kariéru přerušila jeho krátkodobá emigrace do Vídně v roce 1968. Ztvárnil téměř 50 dramatických rolí ve filmu či televizi, četné pak i v rozhlase, kde také recitoval poezii.

<iframe width="640" height="480" src="//www.youtube.com/embed/hAfS3vbTJ7c" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Herget, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme