Pražská záchranka musí vyklidit výjezdovou základnu v Praze 10

Pražské záchrance hrozí vážný problém. Přijde zřejmě o výjezdovou základu v Praze 10, v ulici 28. Pluku. Musí se vystěhovat z budovy, ve které působila posledních osm let. Budova patří státu a záchranka ji měla pouze vypůjčenou. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových vedení záchranné služby oznámil, že prostory musí vyklidit do konce letošního roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnická záchranná služba Hl.m. Prahy, Míčánky, sanita, sanitka

Zdravotnická záchranná služba Hl.m. Prahy, Míčánky, sanita, sanitka | Foto: Filip Jandourek

Výjezdová základna v ulici 28. Pluku je přitom pro zajištění rychlé zdravotnické péče v okolních lokalitách důležitá. „Protože z tohoto stanoviště obsluhujeme celou Prahu 10, část Prahy 3, část Prahy 4. Jde o to, že většina základen nám už několik let kapacitně nestačí,“ tvrdí ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz.

Záchranná služba hlavního města Prahy podepsala s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových v roce 2006 smlouvu o výpůjčce. Smlouva byla dvakrát prodloužena. Záchranka využívala prostory budovy bezplatně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ sleduje reportérka Veronika Štefanová

„V tuto chvíli platí, že Úřad pro zastupování státu oznámil záchranné službě záměr dále smlouvu o výpůjčce neprodlužovat, udělal to s předstihem tak, aby měla dostatek času tuto situaci řešit a hledat nové prostory,“ řekl mluvčí úřadu Robert Hurt.

Zdeněk Schwarz ale nepovažuje půl roku za dobu, ve které by bylo možné najít náhradní budovu a celé zázemí výjezdové základny přestěhovat. Navíc samotné umístění základny bylo pro záchranáře klíčové.

„My už jsme tam museli zrušit stanoviště s lékařem, čili už jsme opustili část Prahy 10 a teď tam nebudeme mít vůbec výjezdovou základnu. Nejbližší bude jedno sanitní vozidlo ze Žižkova a pak sanitky z Černého mostu a z Krče. Jinak tam prostě nikde nejsme.“

Ve stejném objektu, ve kterém sídlí výjezdová základna, působí i Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci Prahy 10. To čeká podobný osud jako záchranáře. Podle Roberta Hurta se musí z budovy vystěhovat všichni.

„Protože objekt je ve špatném technickém stavu a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových nemá dostatek finančních prostředků na nezbytné investice.“

Zdravotnická záchranná služba Hl.m. Prahy, Míčánky | Foto: Filip Jandourek

Pražská záchranka dlouhodobě upozorňovala magistrát na to, že potřebuje nové sídlo pro výjezdovou základnu. Radní pro oblast zdravotnictví Martin Dlouhý z Top 09 potvrzuje, že hledání takového zázemí je komplikované.

„Jsou tam nějaké technické podmínky a někdy je tam odpor z okolí. Budeme se snažit situaci řešit. Vyzkoušíme, jestli je možné sehnat nějaká blízká místa, jestli tam máme nějaké budovy.“

Úřad pro ochranu státu ve věcech majetkových bude o budoucnosti budovy v ulici 28. Pluku nadále jednat. O tom, jestli objekt prodá nebo si ho ponechá, rozhodne v následujících měsících.


Zvětšit mapu

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme