Zubařů je v Česku nedostatek. V pohraničí navíc raději ošetřují cizince

Pacienti v České republice mají stále potíže s hledáním zubaře, který by je přijal do péče. Nejhorší je to v pohraničí. Například na jihu Čech a Moravy lékaři často dávají přednost rakouským klientům, kteří platí hotově a v eurech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zubařka (ilustrační foto)

Zubařka (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Jihočeský Vyšší Brod leží nedaleko hraničního přechodu s Rakouskem. Přestože je ve dvou a půl tisícovém městě pět zubařských klinik, nejsou mnozí tuzemští pacienti s dostupností péče spokojeni.

„Dlouhá léta jsem chodil k zubaři do Vyššího Brodu, ale odradila mě jedna návštěva, kdy jsem tam čekal delší dobu a vždycky měli přednost klienti z Rakouska,“ potvrzuje starosta obce Milan Zálešák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident České stomatologické komory Pavel Chrz v Ranním interview Radiožurnálu

Největší zdravotní pojišťovna v zemi tak uzavřela v Českých Budějovicích a některých dalších okresních městech na jihu Čech smlouvy s novými zubaři.

„Pokud se na nás kterýkoliv náš pojištěnec obrátí, že má problém sehnat stomatologa, který by ho zaregistroval, tak jsme schopní mu ho takřka obratem zajistit,“ ujišťuje mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Prezident České stomatologické komory Pavel Chrz pak zdůrazňuje, že vše záleží právě na tom, zda mají zubaři uzavřené smlouvy s českými zdravotními pojišťovnami. „Jestliže nemají, potom se na ně nevztahuje zákon o veřejném zdravotním pojištění a mohou si vytvářet klientelu, která je složená jenom z cizinců,“ upozorňuje.

Lepší tak není situace ani na jihu Moravy. „V Mikulově je určitě zubařů několik, ale je velký problém se k nějakému dostat. S dcerou jsme sháněli zubaře téměř rok. Nakonec se nám to podařilo, ale ceny jsou nehorázné,“ říká obyvatelka Mikulova Aneta Dědičová.

Pokud ale mají lidé pocit, že jejich zubař má smlouvu se zdravotní pojišťovnou, a přesto dává přednost zahraničním pacientům, mohou se podle Chrze obrátit se stížností na Českou stomatologickou komoru nebo na zdravotní pojišťovnu. „Protože ta je povinna pacientům péči zajistit,“ dodává Chrz.

Pavla Firbacherová, Romana Lehmannová, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme