Německo je naším příkladem ve výběru daní, říká ministr financí Andrej Babiš

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš označil Německo za vzor ve výběru daní. Babiš se dnes v Berlíně setkal s nejmocnějším strážcem státní pokladny v Evropě Wolfgangem Schäublem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

V Německu se podařilo vybrat na daních o 19 miliard eur více, než se původně čekalo. Wolfgang Schäuble je tak prvním ministrem financí od roku 1969, který bude sestavovat vyrovnaný rozpočet.

„Informoval jsem pana ministra, v jakém jsme stádiu a že jsem překvapený, že naše země má ve výběru daní značné rezervy. Každý rok odchází 200 miliard do zahraničí, máme 15 tisíc offshoru, máme velké rezervy ve výběru DPH,“ říká český ministr financí Andrej Babiš.

Německo šlo na boj proti daňovým hříšníkům několika cestami. Jednou z nich byl nákup CD ze švýcarských bank. Z obav před možným odhalením se někteří nahlásili dobrovolně. Velký vliv pak měl proces s mocným šéfem Bayernu Mnichov Uli Hoenessem, který v nejbližších dnech nastoupí kvůli daňovým únikům na tři a půl roku do vězení.

Přehrát

00:00 / 00:00

O schůzce českého ministra financí Andreje Babiše s jeho německým protějškem Wolfgandem Schäublem informovala zpravodajka Klára Stejskalová

„Pokud by se nám podařilo zavést elektronický výkaz tržeb, jak to chceme udělat v rámci modelu, který funguje v Chorvatsku, od roku 2016 nebo 2017 by to mělo něco přinést,“ myslí si Babiš.

Během setkání v Berlíně se ministři financí bavili nejen o financích, ale také o aktuálním dění před evropskými volbami a o situaci na Ukrajině.

Polská vláda chce vzhledem k aktuálnímu vývoji co nejdřív přijmout euro a ještě víc se zapojit do evropské integrace. Ministr Babiš naopak rychlé zavedení společné měny odmítá.

„Já si myslím, že pro Českou republiku euro teď není tématem. My na to nemáme ani rozpočet a myslím si, že to ani nepotřebujeme, protože naše banky jsou ve velice dobré kondici,“ domnívá se Babiš.

Nedávná krize eura vyvolala v Evropě debatu o zavedení daně z finančních transakcí. Právě spolkový ministr Schäuble patří k jejím obhájcům. Česká strana podobnou daň odmítá, německý ministr však setkání nevyužil k nátlaku.

„My na to máme negativní názor. Myslíme si, že by to poškodilo hlavně obchodování s dluhopisy a obchodování na burze celkově. Česká republika a její banky mají v rámci Evropy velice výjimečnou situaci a jsou asi v nejlepší kondici v Evropě,“ prohlásil po dnešním setkání s Wolfgangem Schäublem Andrej Babiš.

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme