Česko nepodpoří polskou snahu zabránit jednotnému vzhledu krabiček s cigaretami

Česko nepodpoří chystanou polskou stížnost na zavedení povinných odstrašujících obrázků na obalech cigaret. Stejný vzhled krabiček v rámci takzvané tabákové směrnice nedávno schválila Evropská unie, Poláci ho ale chtějí napadnout u evropského soudu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurokomisař pro zdraví Tonio Borg ukazuje, jak by mohly vypadat krabičky cigaret

Eurokomisař pro zdraví Tonio Borg ukazuje, jak by mohly vypadat krabičky cigaret | Zdroj: ČTK

Jak Český rozhlas zjistil, Poláci požádali Česko o podporu, to je ale odmítlo.

Zástupce vedoucího českého velvyslanectví při unii Jakub Dürr připomněl, že Česká republika tabákovou směrnici nakonec v Bruselu podpořila, i když s ní původně nesouhlasila.

„Náš postoj se obrušoval tak, jak byly zapracovávány kompromisní verze, a naše debata vyústila v podobu, která České republice nakonec vyhovovala. To znamená, že to kompromisní znění bylo skousnutelné,“ řekl Dürr.

Zavedení jednotného vzhledu pro všechny cigaretové krabičky a budoucí zákaz cigaret s příchutí prý od kouření odradí přes dva miliony lidí. Podle Evropské komise opatření významně omezí tento návyk hlavně mezi mládeží. Kritici ale namítají, že jde o omezení svobodného podnikání.

Také prezident Miloš Zeman byl původně proti tabákové směrnici, ale nakonec i on souhlasil.

Podle směrnice bude do budoucna většinu vzhledu krabičky pokrývat varování před kouřením a z pultů zmizí cigarety s příchutí, například mentolky. To vše nedávno schválily země Evropské unie i europoslanci.

Poláci to ale teď chtějí napadnout u evropského soudu. Podle nich Evropská komise návrh špatně odůvodnila a unie na jeho přijetí neměla právo.

Varšava se navíc bojí, že kvůli zákazu cigaret s příchutí jejich výrobci přijdou o miliardové zisky. Polsko je velkým producentem cigaret. Polská média o nich píší jako o "polském vývozním hitu".

Dürr nechtěl říct, jaké ústupky byly pro Česko nejdůležitější. Podle informací Českého rozhlasu šlo hlavně o to, že tabáková směrnice výrazně neomezila elektronické cigarety a další nové tabákové produkty. Do jejich vývoje investuje velké částky firma Philip Morris, která vyrábí i v České republice.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme