Ministerstvo varuje před zdraví škodlivými panenkami z Číny

Ministerstvo zdravotnictví varuje před nebezpečnými panenkami z Číny. Hračky obsahují až dvěstěkrát více škodlivých ftalátů, než povolují předpisy. Ftaláty nepříznivě ovlivňují plodnost. Panenky se objevily v Libereckém kraji, prodejci jsou z Prahy a Liberecka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nebezpečné panenky z Číny

Nebezpečné panenky z Číny | Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Ministerstvo upozornilo na tři typy panenek. U všech odhalily rozbory velmi vysoký obsah ftalátu DEHP, který nepříznivě působí na reprodukční orgány.

"Při hře mohou estery kyseliny ftalové přicházet do kontaktu s ústy a kůží dítěte, mohou přecházet do slin, ulpívat na rtech a sliznici a mohou být společně se slinami konzumovány," uvedl hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.

Evropská unie stanovila limit pro obsah DEHP na 0,1 procenta z celkového objemu výrobku, ve zmíněných panenkách činil podíl ftalátu 15,4 až 19,9 procenta.

Nebezpečné panenky nesou názvy Party Girl, Cute doll a WAN JU. Zemí původu je Čína, ale výrobce, dovozce a distributory se zjistit nepodařilo.

Prodejcem Party Girl a Wan Ju je Thanh Dang Dinh z Prahy, panenky byly nalezeny na tržnici ve Sluneční ulici v České Lípě.

Panenku Cute doll prodává firma Sipron Liberec z Chrastavy na Liberecku a hračka byla objevena v prodejně drogerie v Příšovicích na Liberecku.

ČTK, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme