Při invazi spojenců v Normandii skončil na věži kostela, teď je výsadkář symbolem městečka St. Mérel´Eglise

"Nejdelší den" chtěli připravit Němci jednotkám spojenců během vylodění v Normandii. A přesně tak se také jmenuje jeden z nejlepších filmů, který o Dni D vznikl. Objevila se v něm řada předních světových herců, diváka fascinovaly autentické záběry bez počítačových triků i podmanivá hudba, jejímž autorem je Maurice Jarre. A svět se také dozvěděl o neobyčejném příběhu výsadkáře Johna Steela.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vylodění britských vojáků v Normandii (D-Day) 6. června 1944

Vylodění britských vojáků v Normandii (D-Day) 6. června 1944 | Foto: National Archives, United Kingdom

„Moje babička v tom filmu hrála, takovou mladou holku,“ říká Ingrid, ředitelka muzea Utah Beach, které najdete přímo na pláži v městečku St. Mont des Eglise.

„Když se film začal promítat, tak jsme všichni chápali, že to je způsob, jak vyprávět historii, třeba i příběh Johna Steela. Na filmu bychom našli spoustu historických chyb, bylo to takové hollywoodské pojetí, ale i díky němu jsme se dozvěděli řadu příběhů,“ vzpomíná místní zastupitel Charles de Vallavielle, jehož otec muzeum založil.

Přehrát

00:00 / 00:00

V St. Mérel´Eglise natáčel Jan Šmíd

John Steel se svým padákem zachytil za věž kostela, zůstal tak dvě hodiny. Byl těžce raněn a předstíral, že je mrtvý. Jen díky tomu na něj Němci nestříleli. Pak ho sice zajali, ale Steel se nakonec ze zajetí dostal. Ještě dnes visí v městečku St. Mérel´Eglise na kostele maketa parašutisty, jehož padák se zamotal do věže.

Říká se, že v městečku se lidé dívali dlouhá léta pořád nahoru. Jako by čekali další parašutisty. Ty si můžete koupit v různých obchodech se suvenýry, a když se jdete najíst do některé z restaurací, často nad vámi nějaký parašutista visí. John Steele se tady stal symbolem Dne D a zůstane jím ještě hodně dlouho.

V místním muzeu byla začátkem května otevřena zcela nová sekce, která ukazuje obtížnost úkolu parašutistů. Připravoval ji Pascal Josse, který vytvořil její architektonický návrh na základě skutečných událostí, které musel nastudovat.

„Co mě nejvíce překvapilo a šokovalo a co jsem nevěděl je, kolik parašutistů zahynulo v bažinách přímo po seskoku. Byl večer, nevěděli, kam padají a bažiny je překvapily. Samozřejmě to mají na svědomí Němci, kteří velkou část plochy úmyslně zavodnili. Mnoho parašutistů zahynulo v bažinách, aniž se mohli zapojit do bojů.“

Nikdo z parašutistů si tehdy asi nemyslel, že zachytit se za věž kostela a několik hodin tam viset, může být výhra.


Zvětšit mapu

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme