Poražený kandidát na egyptského prezidenta zpochybnil údaje o volební účasti

Egyptské úřady oznámí definitivní výsledky prezidentských voleb až v úterý, na drtivém vítězství maršála Abd al-Fattáha Sísího to ale nic nezmění. Prezidentský slib složí příští týden. Zároveň pak odstoupí vláda premiéra Ibráhíma Mehleba a země se začne připravovat na volby parlamentní. Jediný Sísího soupeř Hamdín Sabbáhí svou porážku uznal, pochybuje ale o uváděné volební účasti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sísího protikandidát v egyptských prezidentských volbách Hamdín Sabbáhí (na snímku) zpochybnil údaje o volební účasti

Sísího protikandidát v egyptských prezidentských volbách Hamdín Sabbáhí (na snímku) zpochybnil údaje o volební účasti | Zdroj: Reuters

„Samotný volební proces a demokratické prostředí při těchto volbách hodně utrpěly, a to v důsledku přestupků, častého porušování zákonů a absence neutrality. Zodpovědně, s láskou k naší vlasti a s respektem k tomuto lidu proto musím říct, že oficiálním údajům o volební účasti v prezidentském klání prostě nemůžu věřit.“

„V následujícím období nepřijmu žádnou funkci ve státním aparátu a nebudu se podílet na výkonné moci. Svůj program budu prosazovat z opozice a budu vytvářet silný demokratický proud,“ prohlásil poražený prezidentský kandidát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejen o reakci poraženého egyptského prezidentského kandidáta na volby mluvil blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Proti výsledkům voleb se Sabbáhí odvolávat nebude, protože ani nemůže - neumožňuje to totiž zákon. Právě tento bod byl jedním z terčů kritiky Evropské unie, která volbám přihlížela. Sabbáhí by to ale nejspíš ani neudělal, protože počet hlasů pro Sísího byl zdrcující.

Stížností na porušení zákona během voleb však bylo hodně. Podal je Sabbáhího štáb a týkaly se toho, že ještě v době voleb nebo dokonce přímo ve volebních místnostech probíhala Sísího kampaň.

Zástupci Sabbáhího kampaně také kolikrát nebyli vpuštěni do volebních místností, aby se účastnili procesu, což by podle zákona měli. Poražený kandidát protestuje i proti prodloužení hlasování o jeden den, což prý také Sísímu nahrávalo.

Bezpečnost, stabilita a konec Muslimského bratrstva

Stoupenci Sísího v noci oslavovali v ulicích egyptských měst jeho vítězství a po celou noc tančili na předvolební hit složený na jeho podporu. Sám Sísí poděkoval Sabbáhímu za jeho vlastenecký přístup, který projevil svou účastí v prezidentském souboji.

Po oznámení předběžných výsledků také nově zvolený prezident popřel jakékoli nebezpečí návratu k autokratickému režimu během jeho funkčního období. Potvrdil, že jeho prioritami bude bezpečnost a stabilita.

Prý nebude čas na neshody a vzájemné souboje, a definitivně skončí Muslimské bratrstvo. Zároveň by se mohly otevřít turistické oblasti ve vnitrozemí, jako Káhira, Luxor nebo Asuán, které tři roky od revoluce zejí prázdnotou.

Štěpán Macháček, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme