Jihoukrajinská Oděsa zažívá demonstrace odpůrců i příznivců vlády

Do jihoukrajinské Oděsy svolali své demonstrace odpůrci i příznivci nové vlády v Kyjevě. Bezpečnostní síly jsou v pohotovosti. Podobné shromáždění na začátku května skončilo krveprolitím, při kterém zahynulo pět desítek lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihoukrajinská Oděsa zažívá demonstrace odpůrců i příznivců vlády. 1. 6. 2014

Jihoukrajinská Oděsa zažívá demonstrace odpůrců i příznivců vlády. 1. 6. 2014 | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

„Zabít člověka je těžké, pokud jej považujete za člověka. Jakmile jej označíte za separatistu, jde to mnohem snáz,“ říká mladý muž, který se dnes účastní demonstrace proruských aktivistů.

Na demonstraci proruského tábora na náměstí Kulikovo pole se odpoledne sešly asi tři stovky lidí, převážně vyššího věku. Zaznívala hesla jako Zastavte zabíjení v Donbasu nebo Oděsa je ruská.

„Nechceme fašistickou vládu. Jihovýchod Ukrajiny se liší od západu. Máme svoje tradice, svoji kulturu, svoji historii. Naši hrdinové jsou sovětští, ruští,“ říká jeden z účastníků proruské demonstrace.

Přehrát

00:00 / 00:00

O probíhajícím shromáždění proruského tábora informoval z náměstí Kulikovo pole zvláštní zpravodaj Českéího rozhlasu Jaromír Marek

Lidé požadují, aby ukrajinská armáda ukončila ofenzívu proti ozbrojeným separatistům na východě země. Považují ji za agresi vůči vlastnímu obyvatelstvu.

Příznivci nové vlády, kteří se dnes odpoledne sešli nedaleko od Kulikova pole, mají ale na věc zcela opačný názor.

Zastávají tvrdou linii a chtějí, aby se proti separatistickým oblastem tvrdě zakročilo.

Ve východoukrajinském Slavjansku zatím pokračují střety mezi vládními jednotkami a proruskými ozbrojenci. Ukrajinská armáda útočí na kontrolní stanoviště separatistů za pomoci helikoptér a obrněných vozů.

Jihoukrajinská Oděsa zažívá demonstrace odpůrců i příznivců vlády. 1. 6. 2014 | Foto: Jaromír Marek

Jaromír Marek, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme