Obyvatelé Ostravy si mohou adoptovat květináče v centru města. Zájem je obrovský

Sen o vlastní malé zahrádce je pro řadu lidí žijících v centru velkých měst nereálný. Většinou si musí vystačit jen s truhlíky za oknem. V Ostravě si teď mohou osvojit jeden ze sedmdesátky městských květináčů, které lemují hlavní náměstí a pěší zóny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adoptované truhlíky v Ostravě

Adoptované truhlíky v Ostravě | Foto: Facebook Ostravští truhlíci

S netradičním nápadem přišlo místní kulturní centrum a ve spolupráci s technickými službami vyzývají lidi: "Adoptuj si svého Truhlíka".

„Pocházím z Beskyd, přírodu miluji. Právě proto jsem šla do toho, abych se o tu zeleň starala,“ říká jedna z adoptivních rodičů „truhlíka“, keramička Hanka Vyšlanová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možnosti adoptovat květináč v centru Ostravy natáčela reportérka Kateřina Daňková

Ostravské truhlíky mají rozměry asi metr na metr. „Máme tu krásné keříky jehličnany a mezi tím jsou rozkvetlé kytičky,“ dodává Vyšlanová.

Truhlíky neadoptují jen ženy. O tři z nich bude pečovat Petr Kožušník. „Já bych moc chtěl chodit po Ostravě a potkávat hezké věci. A tímhle se ještě můžu chlubit, když s někým půjdu: ‚Podívej se, o to se starám já‘,“ vysvětluje.

Každý, kdo by chtěl v centru Ostravy truhlík adoptovat, musí zamířit do multižánrového centra Cooltour.

„Zájem je veliký, jsme velmi rádi. V současné době je většina truhlíků obsazená, volných už je jen 17,“ říká koordinátorka projektu Soňa Friedlová.

„Cílem projektu je ukázat lidem, že mohou spoluvytvářet veřejný prostor města,“ dodává.

Adoptivní rodiče čeká zalévání, plení a čištění od nečistot. Právě městské truhlíky totiž bývají častým terčem vandalů, kteří si z nich dělají odpadkové koše a květinovou výzdobu ničí. Adopce tomu má alespoň částečně zabránit.

Kateřina Daňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme