Španělsko bude mít nového krále, Juan Carlos I. se rozhodl abdikovat

Španělský král Juan Carlos I. se rozhodl abdikovat. Na trůnu ho vystřídá jeho syn, korunní princ Felipe. Oznámil to dnes španělský premiér Mariano Rajoy a poté i sám Juan Carlos. Podle královského paláce nejsou důvodem abdikace zdravotní důvody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělský král Juan Carlos I. se rozhodl abdikovat

Španělský král Juan Carlos I. se rozhodl abdikovat | Zdroj: ČTK

„Jeho výsost král Juan Carlos mi právě sdělil, že předá trůn. Jsem přesvědčen, že pro změnu je to ten nejlepší okamžik,“ řekl španělský premiér Mariano Rajoy. Král podle něj odchází z osobních důvodů.

Juan Carlos I. poté v projevu vysvětlil, že chtěl svým krokem pomoci k obnově monarchie a dát prostor nové generaci, kterou ztělesňuje princ Felipe.

Přehrát

00:00 / 00:00

Španělský král Juan Carlos opustí trůn. Korunu převezme jeho syn Felipe. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Helena Berková

„Žezlo by měla převzít mladší generace. Mladí lidé, kteří mají více energie provést reformy, které si současná doba žádá a kteří budou s odhodláním čelit výzvám zítřka. Chci pro Španělsko, kterému jsem věnoval celý svůj život, jen to nejlepší. Můj syn Felipe, který je dědicem trůnu, je symbolem stability. Když mi bylo v lednu 76 let, rozhodl jsem se mu proto trůn předat,“ prohlásil král.

Královo rozhodnutí odstoupit je poměrně překvapivé. V posledních dvou letech ho sice sužovaly zdravotní potíže a absolvoval sedm různých operací, oficiálně ale monarcha něco podobného nepřipouštěl.

Šestasedmdesátiletý Juan Carlos I. vládne Španělsku od roku 1975, a převážnou část skoro čtyřiceti let patřil k nejoblíbenějším monarchům na světě. Jako populární panovník v 70. letech ulehčil přechod Španělska od diktatury Franciska Franka k demokracii.

Popularita krále v posledních letech klesala

Mnoho Španělů mu přestalo důvěřovat v posledních letech hlavně kvůli vleklému vyšetřování údajné korupce, které se týká jeho nejmladší dcery, princezny Cristiny a jejího muže Iňakího Urdangarína. Oba jsou podezřelí z korupce a praní špinavých peněz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakce Španělů na oznámenou abdikaci krále přiblížila spolupracovnice ČRo Ľubica Zlochová

Králova popularita ale také poklesla před dvěma lety poté, co se ukázalo, že Juan Carlos byl v africké Botswaně na lovu slonů, zatímco se jeho země potýkala s důsledky finanční krize. Král je navíc čestným předsedou španělské pobočky Světového fondu na ochranu přírody.

Internetovou petici požadující jeho abdikaci tehdy podepsalo 85 tisíc lidí. Král se později za africký výlet omluvil.

Legálně je proces abdikace složitý. Mimořádná Rada ministrů svolána zítra bude muset nejprve urychleně přijmout zákon o abdikaci.

Nástupce trůnu, korunní princ Felipe | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

O tom, kdy přesně nastoupí na trůn princ Felipe, zatím informace nejsou. Premiér Rajoy pouze řekl, že vláda tuto záležitost projedná na mimořádné schůzi. Korunovace by prý měla být ještě v červnu.

U španělské veřejnosti je korunní princ velmi oblíbený. Zatímco popularita královské rodiny i monarchie jako instituce v minulých letech klesala, Felipeho podle posledního průzkumu vnímá pozitivně 67 procent obyvatel země.

Ľubica Zlochová, Helena Berková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme