Odborníci instalují v Krkonoších systém včasného varování před povodněmi

Krkonoše budou mít nový systém včasného varování před povodněmi. Odborníci z Akademie věd ČR a Technologické agentury České republiky si jako zkušební lokalitu vybrali obec Albeřice u Horního Maršova. Systém na místo instalují postupně už druhý rok, právě v těchto dnech ho ale uvádějí do provozu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozvodněný potok (ilustrační foto)

Rozvodněný potok (ilustrační foto) | Foto: Veronika Kindlová | Zdroj: Český rozhlas

Albeřice nejsou v Česku jedinou lokalitou, kde se systém testuje. Podobné stanice jsou nainstalované třeba i na Šumavě. V Krkonoších je ale jedinečný tím, že sleduje i půdní hodnoty.

„Měří teploty vzduchu i při zemi, teploty půdy v různých úrovních a vlhkost a stav půdy, což je nesmírně důležité pro popis nebo odhad formování odtoku z povodí,“ vysvětluje garant projektu Miroslav Tesař.

Přehrát

00:00 / 00:00

O systém včasného varování před povodněmi v Krkonoších se zajímala reportérka Hana Novotná

Software podle něj porovnává nejen aktuální hodnoty všech sledovaných prvků, ale umí je porovnat i s předchozím obdobím a průtoky na celém povodí. Operuje třeba i s tím, jak moc je půda vyschlá nebo naopak přesycená vodou.

Systém by pak měl vyslat varování a výstrahy formou SMS zpráv. „U výstrahy mají lidé na evakuaci jenom několik minut, maximálně desítek minut, poté, co spadne nějaká příčinná srážka a způsobí vlnu. Ovšem varovná zpráva může přijít třeba dny i týdny předem,“ upřesňuje Miroslav Tesař.

Zajímavostí je, že odborníci si vybrali Albeřice jako testovací prostředí už před loňskými povodněmi. Po povodních a po dohodě s radnicí v Horním Maršově pak rozšířili systém i na Albeřický a Lysečinský potok.

Testovací fáze systému by měla být završena koncem příštího roku. Pak bude záležet na jednotlivých obcích, zda si systém koupí a budou používat.


Zvětšit mapu

Hana Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme