V Brně pokračuje proces v kauze solárního podvodu. Soud vyslechne šéfku ERÚ Vitáskovou

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková dnes bude vypovídat u Krajského soudu v Brně. Je jednou z deseti obžalovaných v případu údajného solárního podvodu, který se týká dvou fotovoltaických elektráren na Chomutovsku. Předčasným udělením licencí na jejich provoz měla státu vzniknout škoda skoro dvě miliardy korun. Všichni obžalovaní včetně Vitáskové tvrdí, že jsou nevinní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková u krajského soudu v Brně

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková u krajského soudu v Brně | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

Elektrárny Saša Sun a Zdeněk Sun, které patří synům známého podnikatele Zdeňka Zemka, dostaly od Energetického regulačního úřadu licenci na Silvestra 2010. Tedy v poslední den, kdy platily dvojnásobné výkupní ceny za vyrobenou energii, než od 1. ledna 2011.

Obžaloba viní šest lidí z podvodu a další čtyři, včetně Vitáskové, ze zneužití pravomoci. Šéfka úřadu totiž v roce 2012 zastavila řízení, které mělo vést k odebrání sporných licencí. Hrozí jí za to až 12 let vězení.

Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme