Před 20 lety zemřel vrcholný představitel NDR Erich Honecker

Z obávaného šéfa východoněmeckého režimu uprchlíkem – někdejší dlouholetý generální tajemník Jednotné socialistické strany Německa Erich Honecker zemřel před 20 lety v chilském exilu. Zatímco mladší generace si vybaví především jeho soudružský polibek s Brežněvem, ti starší si ho pamatují jako nekompromisního komunistického vůdce dštícího síru na třídní nepřátele.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berlínská zeď

Berlínská zeď | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Erich Honecker odmítl Gorbačovovu perestrojku a rozdmýchal tím všelidový odpor. Po 18 letech v čele NDR ho východoněmečtí komunisté sesadili z funkce.

V době pádu Berlínské zdi hledal spolu s ženou Margot, další zapálenou funkcionářkou, azyl v sovětské polní nemocnici v Beelitzu u Berlína.

„Po snídani jsem se šel na 30 minut projít, po obědě a večeři taky. Měl jsem víc pohybu než v době aktivního života,“ popsal Honecker tehdejší dny v jednom z posledních rozhovorů pro dokument televize MDR.

Přehrát

00:00 / 00:00

Informace o Erichu Honeckerovi shrnula zpravodajka Českého rozhlasu Klára Stejskalová

V těchto dnech vycházejí vzpomínky Honeckerova bodyguarda. Komunistického diktátora v ní vykresluje jako obyčejného člověka.

Na Honeckerových rukou ovšem byla krev, nejméně 138 lidí přišlo o život při pokusu o útěk přes Berlínskou zeď.

V roce 1993 za to Erich Honecker stanul před soudem, k odsouzení ale ze zdravotních důvodů nedošlo. V té době již sesazený funkcionář trpěl rakovinou jater.

Po udělení politického azylu odjel Honecker za dcerou do Chile. Jeho žena Margot odtamtud dodnes posílá zdravice německým komunistům.

Erich Honecker, vrcholný představitel NDR | Foto: Archivní a programové fondy Českého rozhlasu

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme