Bergdahl propuštěný ze zajetí v Afghánistánu se léčí v Německu, v USA čelí podezření z dezerce

Ve stabilizovaném zdravotním stavu je podle lékařů americký voják osvobozený po pěti letech ze zajetí hnutím Taliban. 28letý Bowe Bergdahl se léčí v americké vojenské nemocnici v Německu. Spojené státy dosáhly jeho propuštění výměnou za pět vysoce postavených členů hnutí Taliban zadržovaných ve věznici Guantánamo na Kubě. Výměnu kritizují někteří američtí politici. Zároveň se objevila obvinění, že voják v roce 2009 dezertoval.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký seržant Bowe Bergdahl na záznamu afghánských únosců

Americký seržant Bowe Bergdahl na záznamu afghánských únosců | Zdroj: Reuters

Zatímco rodné město Bowa Bergdahla Hailey v Idahu se chystá četaře po téměř pěti letech zajetí přivítat s otevřenou náručí a jako hrdinu, mnozí vojáci vnímají jeho propuštění s rozporuplnými pocity.

Řada otázek týkajících se toho, jak padl do rukou bojovníků hnutí Taliban, zůstává nezodpovězená. Některé zprávy naznačují, že opustil základnu v provincii Paktika bez povolení. Objevila se i obvinění z dezerce.

Bývalí příslušníci armády připomínají, že během masivní pátrací akce v roce 2009 zemřela řada vojáků.

Bílý dům se mezitím brání kritice výměny vězňů, s tím že Spojené státy nenechávají své vojáky v konfliktu bez pomoci.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme