Muslimové se kvůli zásahu v pražské mešitě obrátí na Ústavní soud

Muslimové v Česku se chtějí kvůli dubnové razii ve dvou pražských modlitebnách obrátit na Ústavní soud. Proti zásahu už podali stížnost na policii, ta ji ale zamítla s tím, že nepochybila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protestní modlitba muslimů na Letné

Protestní modlitba muslimů na Letné | Foto: Filip Jandourek

Podle předsedy Ústředí muslimských obcí v České republice Muneeba Hassana Alrawiho nemuseli policisté udělat nic špatného úmyslně, důvod k razii ale neměli. Alrawi neví o žádných okolnostech, kvůli kterým by museli zásah provést zrovna před páteční modlitbou.

„Zrovna před dvěma týdny, když jsme dostali od ministerstva vnitra oznámení, že naše stížnost byla postoupena řediteli Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, jsme věděli, že asi dojde k tomu, že policie nepřipouští, že by chybovala. Takže jsme začali připravovat ústavní stížnost, která by měla být hotová do konce června,“ řekl Alrawi.

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu 25. dubna zasahovali v objektech Islámské nadace nedaleko Václavského náměstí a na Černém Mostě v Praze, kde se scházejí muslimové. Razii provedli kvůli podezření, že se tam šířila kniha, která propaguje rasistické myšlenky, antisemitismus a xenofobii.

V muslimském centru detektivové zadrželi několik lidí a většinu z nich pak propustili. Mezi zadrženými byl tajemník indonéské ambasády Wahon Yuliant, který poté obvinil policii z porušení Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích. Indonésie proti zásahu podala oficiální stížnost, tamní ministerstvo zahraničí si předvolalo českého velvyslance.

Islámská nadace a islámské centrum v Praze | Foto: Český rozhlas

Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme