Stačí přijít s dobrým nápadem. Studentům i firmám slouží nový vědecko-technický park v Jihlavě

V Jihlavě dnes zahájil provoz vědecko-technický park. Zaměří se hlavně na materiálové inženýrství, energetiku a energetické využití biomasy. Náklady na stavby a přístrojové vybavení dosahují 400 milionů korun. Šanci zapojit se do výzkumu a vývoje mají i studenti vysokých i středních škol. Stačí přijít s dobrým nápadem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Jihlavě dnes zahájil provoz vědecko-technický park. Zaměří se hlavně na materiálové inženýrství, energetiku a energetické využití biomasy

V Jihlavě dnes zahájil provoz vědecko-technický park. Zaměří se hlavně na materiálové inženýrství, energetiku a energetické využití biomasy | Foto: Petr Palovčík

„V technickém vzdělávání, které se dotýká mládeže, to nemusí být úplně nejpřevratnější nápady. Jde o to, aby se naučili pracovat, aby věděli, jaká to je radost svou myšlenku zrealizovat a znali ty cesty,“ vyzývá ke spolupráci studenty profesor Boris Šimák.

Je členem vedení provozovatele vědecko-technické parku Vysočina společnosti Energo klastr. Studenti se podle něj dostat při práci ke špičkovému vybavení.

„Některé přístroje jsou výjimečné nebo unikátní. Ve chvíli kdy se plánovaly, tak třeba ještě nebyly v České republice,“ dodává Šimák.

Příkladem je třeba spektrometr, stejně kvalitní mají jen tři pracoviště v Česku.

Přehrát

00:00 / 00:00

V novém vědecko-technickém centru v Jihlavě natáčel reportér Petr Palovčík

„Přístroje jsou určeny primárně pro analýzu stopových koncentrací. Skutečně koncentrací v řádech miliontin, desetimiliontiny procent,“ pokračuje v popisu technologie v jedné z laboratoří Ivo Novotný zástupce dodavatelské firmy na špičkové vybavení HPST.

Díky technologii pak dokáží například určit, jestli dochází v látkách ke změnám nebo jestli se odstraňují jejich kontaminanty.

Pokud někdo bude mít hlavu plnou dobrých nápadů, ale bude mít prázdné konto, nemusí se bát do vědecko-technického parku přijít.

„Já si myslím, že může hrdě otevřít dveře, dnes ta doba není o tom, jestli mám peníze, nebo nemám, ale přijít s tou ideou a přesvědčit někoho, že má myšlenka je dobrá,“ tvrdí profesor Šimák.

V Jihlavě dnes zahájil provoz vědecko-technický park. Zaměří se hlavně na materiálové inženýrství, energetiku a energetické využití biomasy | Foto: Petr Palovčík

Pokud budou nápady, bude vědecký park fungovat a naplní své základní poslání.

„Předpokládáme, že naše výsledky, ať formou patentů, licencí, či přímé spolupráce a prodání výsledku průmyslu, budou ten zdroj, který bude tvořit tu stabilizační složku životaschopnosti parku,“ dodává.

Stejné možnosti, snadný přístup k výzkumu a vývoj s rychle dostupnými výsledky nabízí jihlavský vědecko-technický park i podnikatelům.

Petr Palovčík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme