Nezaměstnanost na jihu Moravy dál strmě klesá. Brzdí ji ale Brno

Ke konci minulého měsíce bylo bez místa v Jihomoravském kraji necelých šedesát šest tisíc lidí. Je to skoro o deset tisíc méně než na konci letošního ledna, kdy pokles začal. Podíl nezaměstnanosti klesl během minulého měsíce o tři desetiny na osm celých dvě procenta. Ještě rychlejší pokles je ve Zlínském kraji. Podíl nezaměstnanosti se tam během května snížil dokonce o čtyři desetiny procenta na hodnotu 7,3 %.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce (ilustrační foto)

Úřad práce (ilustrační foto) | Foto: Vladan Dokoupil

Důvodem jsou hlavně sezónní práce. Nejvíce jich je v zemědělství, ale podle úřadu práce najímají dost lidí také stavební firmy. Rekordně klesá nezaměstnanost hlavně v zemědělských okresech Moravy.

Pokles nezaměstnanosti brzdí Brno. Nabízí se tam zdaleka nejvíce pracovních míst, ale nezaměstnanost klesá velmi pomalu.

Zatímco v zemědělských okresech u hranic jižní Moravy se stává, že podíl nezaměstnanosti klesne během měsíce skoro o procento, v Brně padá sotva o desetinu.

Nezaměstnanost na jihu Moravy
(květen 2014)

Jihomoravský kraj - 65 880 lidí (8,2 %)
okres Brno-město - 22 860 lidí (8,8 %)
Zlínský kraj - 29 574 (7,3 %)
Zdroj: ČTK

„Jedním z důvodů je, že v Brně působí řada nadnárodních společností, které svoje pracovní pozice obsazují občany EU. Dalším je ekonomická krize, která postihla nejvíc firmy navázané na zahraniční odběratele a v Brně se projevu se zpožděním a mírněji,“ vysvětlil Josef Bürger pobočky Úřadu práce pro Jihomoravský kraj.

Krajskou metropoli nezachrání ani sezónní práce. „Ve velkých městech odrážejí hlavně v oblasti cestovního ruchu, což se projevuje až v letních měsících,“ dodal Bürger.

Odborníci na trh práce jsou ohledně dalšího vývoje opatrně optimističtí. Současný příznivý stav by se tak mohl udržet nejméně během prázdnin.

Stejně jako každý rok se už tento měsíc čeká příliv tisíců čerstvých absolventů škol do evidence, což je jednorázový nárůst na straně nově evidovaných, který se na vývoji samozřejmě projeví.

Vladan Dokoupil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme