Syřané už jsou více než tříletým konfliktem unaveni a chtějí klid zbraní

Sýrií zmítají boje už více než tři roky. Konflikt si dosud vyžádal na 160 tisíc obětí, domovy opustily více než 4 miliony lidí, další tři pak utekly ze Sýrie. Proti režimu Bašára Asada však bojuje nejen opozice, ale i desítky džihádistických skupin. Mnozí Syřané proto podporují spíše prezidenta Asada než islámské radikály, kteří dál útočí i v metropoli Damšku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Damašek je každý den svědkem minometných útoků

Damašek je každý den svědkem minometných útoků | Zdroj: Reuters

Výbuchy otřásají Damaškem noc co noc. Islámští radikálové odpalují minomety z předměstských čtvrtí, ale i z dodávek, kdy vystřelí a rychle zmizí:

Přehrát

00:00 / 00:00

Napjatou situaci sleduje přímo v Damašku reportér Robert Mikoláš

„Samozřejmě mám strach o děti, proto vycházíme ven jen, když jdeme nakoupit jídlo a nezbytné věci. Musíme ale žít dál," říká matka tří chlapců a odchází kolem obřího plakátu s prezidentem Asadem, který na obyvatele metropole shlíží ze všech stran.

Prezidentské volby, vůbec první, kdy lidé v Sýrii vybírají přímo a z více kandidátů, se na územích ovládaných vládními jednotkami konají už v úterý.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme