Strany se začínají chystat na podzimní volby. Hnutí ANO probere strategii s lídry krajů

Hnutí vládního ANO čeká pracovní víkend. Na dvoudenním uzavřeném setkání s předsedy všech krajských organizací chce předsednictvo vymyslet strategii pro podzimní komunální volby. Musí řešit hlavně to, že nemá dost vhodných kandidátů. Klíčové osobnosti hnutí odešly do vlády a sněmovny. Šéf ANO Andrej Babiš proto uvažuje o tom, že osloví veřejnost, aby mu sama navrhla, jaké kandidáty by si na konkrétních místech představovala a na co se ve volbách zaměřit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volební štáb hnutí ANO

Volební štáb hnutí ANO | Foto: Filip Jandourek

Poslanec hnutí ANO Ladislav Okleštěk říká, že vedení chce se zástupci krajů o víkendu připravit návrh, jak co nejvíce bodovat v podzimních volbách do obecních zastupitelstev.

„Komunální kampaň je diametrálně odlišná od všech jiných. Tam je to o osobní kampani, přímo mezi lidmi. Čím menší obec, tím je to jednodušší a prostší, tam už jsou lidi osobně známí."

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak jsou politické strany daleko s přípravou na komunální a senátní volby, zjišťovala Jana Čermáková

Čtyři měsíce před volbami už začínají chystat program a kandidátní listiny i další strany. Třeba KDU-ČSL chce mít jasno nejpozději v červenci. Na jaká témata se soustředí v kampani, naznačil volební manažer strany Vít Doležálek.

„Určitě se budeme zaměřovat na transparentnost hospodaření, na ochranu životního prostředí, na zlepšení prostředí pro podnikání a podobné věci v komunálních volbách," vyjmenoval.

Asi nejdál je s přípravou na podzimní volby KSČM, chystá je už rok. Grafiku a hesla chtějí komunisté schvalovat příští týden. Kandidátky strana sestaví ve skoro dvou tisícovkách obcí a podporovat bude i nezávislé kandidáty, kteří o to projeví zájem.

Volby do zastupitelstev obcí se v Česku uskuteční v rozmezí od 19. září do 11. října 2014 (datum konání se teprve upřesní vyhlášením prezidenta republiky). Politické strany si v nich rozdělí přes 62.300 mandátů - přes 5000 jich bude obhajovat ODS, asi 4500 ČSSD, zhruba 4000 lidovci, více než 3000 komunisté. Zároveň se bude se volit třetina Senátu, obmění se tedy 27 z 81 mandátů.

Na co přesně se zaměří v kampani, řekl první místopředseda KSČM Petr Šimůnek. „Je to zdravotní péče a její dostupnost a potom jsou to specifika jednotlivých obcí. To znamená, že některé jsou s politikou, kterou dělají, spokojeny, některé se chtějí odtrhnout od větších obcí, chtějí referenda, takže tam musí naši lidé bedlivě v každé té obci zvažovat, které kroky jsou významné dobré pro lidi."

Také ODS počítá s tím, že v komunálních volbách sehrají hlavní roli místní témata, která jednotliví kandidáti městům a obcím nabídnou. Stranická centrála proto připraví jednotící grafickou linku a několik společných celorepublikových témat.

„V mnoha městech a obcích už kandidátky sestavené jsou. ODS má tu výhodu, že v mnoha místech vede dlouhodobě důvěryhodnou politiku, dokázala změnit obraz měst k lepšímu, a právě tam už často kandidátky jsou hotové a pracuje se na kampani, jak budou oslovovat jednotlivé voliče," říká místopředseda ODS Martin Kupka.

Nejostřejší část kampaně odstartují strany začátkem školního roku.

Volby do EP 2014: příjmy a výdaje stran | Foto: Český rozhlas

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme