Ministr zdravotnictví míří do Číny, tamní pacienty chce lákat do českých nemocnic a lázní

Zlepšit kontakty českého a čínského zdravotnictví má týdenní cesta ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka z ČSSD do Číny. Odlétá na ni dnes. Kromě toho, že chce podpořit spolupráci českých a čínských zdravotnických firem, rád by také nalákal bohaté Číňany na léčbu v Česku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolonáda, Karlovy Vary

Kolonáda, Karlovy Vary | Foto: Filip Jandourek

Ministra Němečka doprovodí na cestě početná delegace. Jsou v ní zástupci fakultních nemocnic i lidé z farmaceutických firem. Chtějí na asijském trhu dohodnout obousměrnou užší spolupráci ve zdravotnictví.

Němeček třeba v rámci cesty otevře laboratorní komplex, který v Číně financuje firma Sotio. Společnost ze skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera v něm vyvíjí mimo jiné léky proti rakovině.

Přehrát

00:00 / 00:00

O cestě ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka z ČSSD natáčela reportérka Lenka Jansová

Ministr Němeček ale řekl, že na pracovní cestě nepůjde jenom o export. „Druhá oblast, kde vidíme velkou perspektivu, je oblast takzvané pacientské turistiky,“ vysvětlil Němeček.

Číňané by podle něj mohli využívat nejen české lázně, což se už zčásti děje, ale i ostatní zdravotnická zařízení.

Kromě Číny chce ministr víc spolupracovat také se Saúdskou Arábií a Kazachstánem. Podporuje ho v tom i rezort průmyslu a obchodu.

Náměstek Jiří Havlíček slibuje, že první výsledky budou vidět už brzy. „Jde o účast českých firem na oficiálních veletrzích a výstavách v zahraničí,“ řekl Havlíček.

České firmy tak v příštím roce vyrazí například na veletrh Arab Health v Dubaji nebo Health Care v Ho Či Minově městě.

Kolonáda, Karlovy Vary | Foto: Filip Jandourek

Kontakty českého a čínského zdravotnictví se podle Němečkova předchůdce Leoše Hegera z TOP 09 rozvíjely už za něj. I proto v tom doporučuje pokračovat.

„Těžko si průměrný Číňan bude moct dovolit jet do českých lázní. Na druhé straně se tady objevují čínští turisté. Myslím si, že je tam dostatečně silná bohatá vrstva, která by si to dovolit mohla,“ domnívá se Heger.

Kromě toho chce Němeček v Číně jednat také o generických lécích, tedy levnějších náhradách drahých originálů.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme