Chceme, aby se lidi poznávali, říká organizátor večera deskových her v Mníšku

Zapomeňte na televizi, raději si hleďte figurek a hrajte si, nabádá kavárna Malý mnich v Mníšku pod Brdy. Dnes od 18 hodin totiž zve na večer deskových her. Lidé se nemusí bát, že nějakou hru nebudou umět. Výrobce bude přímo na místě a pravidla každému rád vysvětlí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Monopoly

Monopoly | Foto: Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported, Horst Frank

Hodit kostkou, pohnout figurkou a co nejrychleji mířit k cíli nebo takzvaně do domečku. To je klasický základ deskových her.

Jsou ale i vědomostní, logické a strategické hry. Některé mohou zabrat pár desítek minut, u jiných se sedí i několik hodin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na přípravy večera deskových her se byl v mníšecké kavárně podívat Pavel Novák

V kavárně Malý mnich v Mníšku pod Brdy vyčlenili pro hraní her 240 minut. Od 18 do 22 hodin. Připravených bude 40 deskových her pro dospělé, školáky i ty nejmenší.

Majitel kavárny a hlavní svolavatel večera deskových her Marek Láznička chce hlavně dostat hráče z dosahu televizních obrazovek.

„Sami televizi nemáme a tak trošku chceme, aby ji lidi vypli, šli do společnosti a poznávali se. Mnohdy tady v kavárně slyšíme, že nezná soused souseda, že to bývá skoro jako na sídlišti. Tím, jak Mníšek roste a přistěhovali se noví lidé, tak se vlastně navzájem neznají,“ říká.

Aby hráči nad hrací plochou neusínali, mohou se nadopovat ovocnými džusy, minerálkou, nebo - jak se na kavárnu sluší - čerstvě mletou kávou.

Člověče, nezlob se budí vášně

U hracích stolů nejspíš budou vládnout emoce. Vyhrát může jen jeden. Bojový zápal přitom může vyvolat i hra, kterou hrávali už naše babičky a dědové.

„Nejvíc se hádají u Člověče, nezlob se. Během jednoho dne se mi tu postupně sešly tři rodiny a průběh byl úplně stejný – děti měly tendenci podvádět, maminky hru zlehčovaly a nadržovaly, aby tatínek nechal děti vyhrát, a tatínek byl největší pedant, hru bral velmi vážně a nesmělo se podvádět. Takže tam byly hádky,“ podotýká Láznička.

Pavel Novák, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme