Šimona Perese nahradí v čele izraelského státu bývalý šéf Knesetu Reuven Rivlin

Novým izraelským prezidentem bude Reuven Rivlin ze strany Likud. V tajném hlasování o tom rozhodl parlament. Na sedm let se tak převážně reprezentativní funkce hlavy židovského státu ujme známý oponent vzniku samostatné Palestiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příští izraelský prezident Reuven Rivlin (vlevo) přijímá gratulaci od svého protikandidáta Meira Šítrita

Příští izraelský prezident Reuven Rivlin (vlevo) přijímá gratulaci od svého protikandidáta Meira Šítrita | Zdroj: Reuters

Čtyřiasedmdesátiletý Rivlin ve druhém kole hlasování parlamentu zvítězil těsnou většinou nad svým rivalem Meirem Šítritem.

Rodák z Jeruzaléma a někdejší předseda izraelského parlamentu slibuje přeměnu prezidentského sídla v místo dialogu a porozumění. O tom mluvil i izraelský premiér Benjamin Netanjahu, když mu balahopřál ke zvolení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Budoucího prezidenta Izraele přiblížil blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

„Vím, že jako prezident uděláte všechno pro to, abyste splnil dvojí misi: jednak vnitřní sjednocení izraelského národa, jednak demonstraci naší jednoty tváří v tvář vnějším výzvám. Slibuji, že jako premiér s podobným politickým smýšlením s vámi budu spolupracovat,“ řekl Netanjahu.

Izraelci od Rivlina očekávají především návrat reputace a morální autority nejvyšší státní funkce. Tu poškodil třeba Peresův předchůdce Moše Kacav, který si odpykává trest za dvojnásobné znásilnění, a skandály stíhaly i další hlavy státu.

Už Peres se o lepší pověst prezidentského úřadu zasloužil, na rozdíl od něj – známého a viditelného na mezinárodním poli – však bude Rivlin zřejmě víc pro Izraelce a Izrael. Jako od lidsko-právního a demokratického aktivisty od něj lidé očekávají, že bude bdít nad demokracií v Izraeli a bude působit jako morální autorita.

Funkce se Rivlin ujme 24. července. Hlavu židovského státu volí parlament na jedno sedmileté období. Současnému prezidentovi, devadesátiletému Šimonu Peresovi vyprší mandát na konci měsíce. Přestože v Izraeli má prezident pouze reprezentativní roli, ucházel se o funkci nebývalý počet sedmi kandidátů.

Původní hlavní favorité voleb odstoupili krátce před jejich konáním. Ministr energetiky a vodních zdrojů Silvan Šalom vzdal boj po obvinění ze sexuálních deliktů a poslance za Stranu práce Benjamina Ben-Eliezera vyšetřuje policie pro korupci.

Štěpán Macháček, mta, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme