Nejlepším dálkařem historie je Carl Lewis, přiznává držitel rekordu Powell

Do Ostravy dorazili první účastníci letošního ročníku Zlaté tretry Ostrava. Mezi nimi je i světový rekordman v dálce Mike Powell, jehož disciplína se na ostravském mítinku neobjevila už pět let. Současná generace skokanů je totiž slabší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Carl Lewis

Carl Lewis | Foto: Olympic.org

„Nejlepším dálkařem všech dob je Carl Lewis. Skočil jsem sice nejdál, ale nejlepší je Carl. Musím to uznat, jsem až druhý. Carl totiž závodil na obrovsky vysoké úrovni po mnoho let. Věděl jsem, že jestli ho mám porazit, musím skočit světový rekord, který se zdál nepřekonatelný. A ani v té chvíli nebylo jisté, že to vyjde,“ říká ambasador Zlaté tretry Mike Powell

Do atletických dějin se zapsal nezapomenutelným soubojem s Carlem Lewisem na mistrovství v Tokiu v r. 1991. Oba v dálkařském finále zdolali zdánlivě nedosažitelný světový rekord Boba Beamona z olympiády v Mexiku.

Přehrát

00:00 / 00:00

S držitelem světového rekordu Mikem Powellem mluvil reportér ČRo Radim Sajbot

Nejprve Carl Lewis překonal Beamonův skok do třetího tisíciletí o 1 centimentr. Jeho pokus ovšem nemohl být uznán jako nový světový rekord kvůli nepovolené podpoře větru.

„Když skočil 891 centimetrů, šel jsem za svým koučem a řekl jsem, že to nebude stačit na vítězství. Pokud jsem chtěl zdolat světový rekord, musel jsem to udělat rychle. Protože Carl vypadal, že by se mu to mohlo taky podařit. Já jsem vždycky své nejlepší skoky předváděl v pozdějších fázích závodu. V pátých a v šestých pokusech. Takže jsem věděl, že mám stále šanci,“ vzpomíná skokan.

Po rekordním pokusu Carla Lewise se rozběhl Mike Powell a celý svět zůstal v šoku. Powell skočil takřka v bezvětří 895 centimetrů. Nejdelší skok v dějinách lidstva tak patří dodnes jemu.

„Jsem velmi překvapený, že to tak dlouho vydrželo, ale pro mě to bylo lehčí. Já jsem měl Carla Lewise a další skvělé dálkaře ve své generaci, takže pokud jsem chtěl uspět, musel jsem být dobrý. Když jsme závodili s Carlem, bylo jasné, že on skončí vždy minimálně 870. Takže já jsem musel, pokud jsem nechtěl skončit druhý,“ srovnává rekordman.

Dnešní dálkaři podobných výkonů nedosahují. „Nemají dostatečnou rychlost, techniku, nemají správný rytmus a tohle všechno nedokáží sladit a využít pro odraz. Je to hrozně těžký sport,“ vysvětluje padesátiletý Američan.

Lewise nenáviděl, dnes jsou přáteli

Světový rekord v dálce drží už 23 let, navzdory nejlepšímu skoku v dějinách atletiky ale nikdy nevyhrál olympiádu. Tam skončil dvakrát druhý, pokaždé za svým velkým rivalem Carlem Lewisem.

„Nenáviděl jsem ho. Ale dneska už jsme přátelé. Věřte nebo ne, ale tenkrát se ho všichni skokani strašně báli. Jeho popularita byla obrovská. Já jsem chtěl překonat světový rekord, chtěl jsem Carla porazit, ale abych se přiznal, olympiáda, ta bolí. Přece jen prohrát olympijské zlato o tři centimetry, to bolí ještě dnes,“ přiznává Mike Powell, který by rád v budoucnu překonal ještě světový rekord v kategorii nad 50 let.

Radim Sajbot, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme