Válková odvolala náměstka Šterna. Sobotka další zaváhání ministryně nestrpí

Ministryně spravedlnosti Helena Válková za hnutí ANO odvolala svého náměstka Pavla Šterna. Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka jí v reakci na to dal poslední šanci, aby prokázala své schopnosti při řízení resortu. Jinak ji ve vládě vymění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministryně spravedlnosti Helena Válková odvolala 17. června svého náměstka Pavla Šterna (společně na snímku z února 2014)

Ministryně spravedlnosti Helena Válková odvolala 17. června svého náměstka Pavla Šterna (společně na snímku z února 2014) | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

Válkové se nelíbilo, že jí Štern odmítl dát informace ohledně tendru na elektronické náramky pro domácí vězně a následně nahlásil případ na protikorupční policii.

„Je to logický krok toho, co udělal. Je to historiky první případ. Protože když svoji ministryni za to, že chce zjistit postup, jakým by se dostala k nabídkám cen k tendru, označí jako ministryni, která je podezřelá, a jde s tím na protikorupční policii, nezbývá mi nic jiného, než ho odvolat, pokud mám být v čele takového resortu,“ nechala se slyšet Válková.

Pavel Štern se svým odvoláním nesouhlasí. „Můj názor je v tomto jednoznačný. Paní ministryně porušila pravidla, já jsem na to upozornil, protože celá situace šla za hranu. Ale výsledkem je, že jsem odvolán já,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ke sporu Heleny Válkové a Pavla Šterna se vyjádřili místopředseda Senátu za ČSSD Milan Štěch a politolog Lubomír Kopeček

Štern má i nadále podporu ČSSD. Za sociální demokracii to uvedl místopředseda Senátu za ČSSD Milan Štěch. Podle premiéra Bohuslava Sobotky má ministryně Válková poslední možnost ve vedení resortu.

„Pokud projeví jakékoliv další zaváhání při vedení úřadu, bude ČSSD jako koaliční strana požadovat změnu v čele ministerstva spravedlnosti. Paní Válková má podle mého názoru poslední šanci, aby prokázala, že je schopna bez opakované negativní medializace řídit ministerstvo a plnit vládní program," řekl serveru iDnes.cz Sobotka.

Podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera z ČSSD náměstek podepsal slib mlčenlivosti. „Pan náměstek Štern jí skutečně informace nedal, protože podepsal závazek mlčenlivosti, takže on jí nemohl ani žádné informace dát,“ vysvětlil Dienstbier.

Sama Válková nechápe, co je ve smlouvě tak tajné, že o tom jako šéfka resortu nesmí vědět.

Spory na ministerstvu spravedlnosti bude řešit premiér i ústavně-právní výbor

Číst článek

Odvolání Šterna ale vnímá Dienstbier jako porušení koaličních dohod. „Pavel Štern byl nominován za ČSSD na ministerstvo spravedlnosti a předpokládáme, že dohoda o zastoupení náměstkem stále platí,“ dodal Dienstbier.

Ministryně Válková má naopak podporu hnutí ANO. Předseda poslaneckého klubu strany Jaroslav Faltýnek by prý na jejím místě jednal stejně.

„Připadá mi nestandardní, když paní ministryně požádá svého podřízeného, aby jí poskytl nějaké podklady, on jí řekne, že jí je neposkytne, jde na policii, kde udělá oznámení, a vzápětí zavolá do médií. To mi připadá jako zvláštní postup, který jsme tady ještě nikdy nezaznamenali,“ domnívá se Faltýnek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem pořadu Stalo se dnes byl předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek

Právě kvůli aktuálnímu sporu na ministerstvu spravedlnosti dnes jednali premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Schůzky se na chvíli účastnila i sama Válková. Kvůli sporům s podřízenými prý nehodlá rezignovat.

„My jsme s panem premiérem vedli debatu o tom, že ten resort potřebuje uklidnění a že kauzy, které jsou v médiích, nemají dobrý vliv na stabilizaci resortu. Požádali jsme paní ministryni, aby situaci nějakým způsobem stabilizovala. Pan premiér bude nominovat na post náměstka za ČSSD nového kandidáta,“ uvedl po jednání Babiš.

Válková bude podle svých slov respektovat jméno nového náměstka, kterého si ČSSD vybere.

Výběrové řízení na náramky pro vězně se vypisovalo i rušilo opakovaně. Zrušil ho už někdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil i Pavel Blažek z ODS. Podle Blažka to bylo zejména proto, že po amnestii vlastně nebylo pro koho náramky chystat.

Helena Válková ve vládě | Foto: Český rozhlas

Jana Čermáková, Jakub Šídlo, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme