Porošenko žádá odzbrojení povstalců a zaručuje jim volný odchod z Ukrajiny

Ukrajinská média dnes zveřejnila zatím čtrnáctibodový mírový plán prezidenta Petra Porošenka pro separatistický východ země. Podle nich Porošenko žádá odzbrojení povstalců a slibuje jim svobodný odchod z Ukrajiny. Informovala o tom agentura AFP.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský prezident Petro Porošenko (vpravo) s úřadujícím ministrem obrany Michailem Kovalem (uprostřed)

Ukrajinský prezident Petro Porošenko (vpravo) s úřadujícím ministrem obrany Michailem Kovalem (uprostřed) | Foto: Mykhailo Markiv | Zdroj: ČTK

„Plán obsahuje bod týkající se odzbrojení, záruku pro ruské a ukrajinské ozbrojence k opuštění země, decentralizaci moci a ochranu ruského jazyka prostřednictvím dodatku k ústavě,“ uvedla místní soukromá televize Inter TV na svých internetových stránkách.

Porošenko již dříve prohlásil, že součástí programu má být dočasné příměří na východě Ukrajiny, které umožní separatistům složit zbraně a opustit zemi.

Přehrát

00:00 / 00:00

O mírovém plánu ukrajinského prezidenta Porošenka mluvil komentátor ČRo Libor Dvořák

Podle dřívějších informací má plán zahrnovat rovněž vytvoření evakuačních koridorů pro civilní obyvatelstvo a amnestii pro vzbouřence, kteří se nedopustili těžkých zločinů.

Porošenko by se podle dokumentu také vzdal pravomoci jmenovat šéfy oblastních a okresních správ.

Ty budou volit poslanci místních parlamentů, prozradila zmocněnkyně hlavy státu pro východ země Irina Geraščenková. Poslanci by navíc měli formovat i oblastní vlády.

Ukrajina tvrdí, že získala kontrolu nad hranicí s Ruskem

Číst článek

Až 25 procent daní by podle nového plánu mělo v budoucnosti zůstat v rozpočtech ukrajinských provincií. Ve spolupráci s Evropskou unií se také zrodil plán ekonomické obnovy průmyslového Donbasu a vytvoření nových pracovních míst, na který EU věnuje 1,5 miliardy eur.

Plán dále předpokládá vytvoření desetikilometrové nárazníkové zóny na ukrajinsko-ruské státní hranici a osvobození rukojmích a administrativních budov v Doněcké a Luhanské oblasti držených separatisty. Počítá i s uspořádáním předčasných místních a parlamentních voleb.

Porošenkův mírový program se má uskutečnit v průběhu deseti dnů. Ukrajinský prezident před jeho zveřejněním mluvil po telefonu s ruským protějškem Vladimirem Putinem.

Zdá se, že Putin proti plánu v zásadě nemá námitky, vojenské manévry podél ukrajinské hranice nicméně stále pokračují a Rusové tam posilují svá vojska.

Doněck a Luhansk | Foto: Český rozhlas

Martin Dorazín, ČTK, Libor Dvořák, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme