ODS se v EP spojila s Alternativou pro Německo, velkým kritikem Merkelové

Občanští demokraté se v Evropském parlamentu spojili se stranou Alternativa pro Německo. Ta dnes byla přijata do skupiny Evropských konzervativců a reformistů, kam už patří ODS nebo britští konzervativci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament

Evropský parlament | Foto: europa.eu

Alternativa pro Německo je velkým kritikem spolkové kancléřky Angely Merkelové a její politiky vůči eurozóně. Někteří kritici tuto stranu označují za stranu blízkou extremismu.

Představitelé Alternativy toto nařčení ale razantně odmítají. Podobně jako europoslanec za ODS Jan Zahradil.

„Možná v německém kontextu působí trochu revolučně tím, že je kritická vůči samotné eurozóně, ale z našeho hlediska je to naprosto kompatibilní strana,“ říká.

Alternativa pro Německo je velký kritikem německé kancléřky Angely Merkelové a britský premiér David Cameron se do poslední chvíle snažil přijetí ODS do konzervativní frakce zabránit, aby nepoškodil své vztahy s Německem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pozici evropských konzervativců v Evropském parlamentu hovořil europoslanec za ODS Jan Zahradil

„Členové britské konzervativní strany nejsou většinou v naší frakci, mají dvacet poslanců. Frakce má přes šedesát poslanců a většina se vyslovila pro vstup Alternativy pro Německo,“ říká místopředseda ODS Zahradil.

Občanským demokratům Alternativa pro Německo podle Zahradila připadá jako kredibilní partner, není antievropská a nejsou v ní žádní extrémisté.

„Je to první strana na německé politické scéně, která otevřeně kritizuje federalismus prosazovaný paní Merkelovou,“ myslí si Zahradil.

Německo vedené s Angelou Merkelovou patří mezi nejdůležitější spojence Česka v Evropské unii.

„Už i v CDU paní Merkelové se ozývají hlasy volající po sblížení s Alternativou pro Německo. I Němci sami si uvědomují, že Evropská unie nemůže pokračovat tak, jako doposud a že federalistický kurz se vyčerpal,“ dodává europoslanec.

Kancléřka Angela Merkelová navzdory zranění osobně řídila dnešní zasedání vlády | Foto: Reuters

Momentálně je konzervativní frakce v Evropském parlamentu třetí nejsilnější po lidovcích a socialistech.

„Frakci jsme v roce 2009 vydupali z ničeho na zelené louce. Teď zase před volbami se psalo v novinách, jestli ji vůbec dokážeme po volbách obnovit,“ připomíná Zahradil.

Evropští konzervativci se podle něj budou snažit nabourat velkou koalici evropských lidovců se socialisty a ukázat, že reformní proud je v EU hodně silný.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme