Normandie uzavřela důležité silnice, jsou vyhrazeny pro účastníky oslav Dne D

Z Normandie se stal ostrov. Od šesté hodiny ranní je uzavřena většina silnic vedoucích k moři a region je tak od ostatních částí Francie prakticky izolován. Alespoň pro dnešní den oslav 70. výročí vylodění Spojenců. Organizátoři očekávají, že se ceremoniálů zúčastní na milion lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ubytování v Normandii nebylo možné sehnat už před několika měsíci. Každý, kdo chtěl vidět oslavy dne D na vlastní oči, musel svůj pobyt plánovat hodně dopředu.

„Požádali jsme o akreditace a vstup na vzpomínkové akce s velkým předstihem. Dostali jsme je na poslední chvíli až prvního června, jinak loď a hlavně ubytování v Chambre d´hotes, tedy hostinských pokojích u majitele, jsme si rezervovali rok dopředu,“ říká třeba Britka, která přicestovala z Londýna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Průběh vzpomínkových akcí v Normandii sleduje zahraniční zpravodaj ČRo Jan Šmíd

Místní obyvatelé si na dopravní zácpy nestěžují, radnice jim vydává zvláštní povolenky, na základě kterých se mohou po vesnicích pohybovat ve svých vozech, pokud nejsou silnice úplně ucpané.

Mnozí ale nechápou, že školy neumožňují nemladší generaci vidět různé akce, například seskok britských parašutistů, na vlastní oči. I přesto, že lepší forma, jak jí vysvětlit minulost, asi neexistuje.

„Je nešťastné, že se děti nemohou zúčastnit ceremonií, vždyť je to pro ně zdroj poučení. Ale na školách odmítli přerušit výuku,“ říká obyvatelka městečka Rainville přihlížející se svými dětmi seskoku parašutistů.

Den D zažil i Čechoameričan Leonard Jindra. Vzpomínky by raději vymazal

Číst článek

„Já jsem své děti alespoň nechala uvolnit, aby mohly vidět část vzpomínkových akcí. Ale podívejte se kolem sebe – vidíte tady nějaké děti? Ne, všechny sedí ve škole,“ dodává. Žádné další děti v okolí opravdu nejsou.

Vylodění v Normandii | Foto: Michal Jindra

Jan Šmíd, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme