Poslanci schválili návrh ČRo vyznamenat disidentku Natalii Gorbaněvskou

Poslanci navrhli prezidentu Miloši Zemanovi, aby vyznamenal zesnulou ruskou disidentku Natalii Gorbaněvskou. A společně s ní také další z osmi statečných, kteří na moskevském Rudém náměstí v srpnu 1968 demonstrovali proti okupaci Československa. Nominaci navrhl Český rozhlas.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Natalja Gorbaněvská

Natalja Gorbaněvská | Foto: Filip Jandourek

Rozhodnutí Sněmovny oceňuje i její předseda Jan Hamáček z ČSSD.

„Já jsem velmi rád, že Poslanecká sněmovna se drtivou většinou přítomných poslanců rozhodla podpořit návrh na udělení řádu Tomáše Garrigua Masaryka pro Natalii Gorbaněvskou a její kolegy,“ říká a pokračuje:

„Těchto osm statečných projevilo obrovskou občanskou statečnost v době, kdy to rozhodně nebylo jednoduché. A myslím si, že Česká republika by toto měla ocenit."

Natalia Gorbaněvská na moskevském Rudém náměstí v srpnu 1968 demonstrovala společně s dalšími disidenty proti okupaci Československa vojáky tehdejšího socialistického tábora.

Akt byl gestem morální podpory

Osm statečných, kteří se zastali okupovaného Československa, později skončilo v pracovních lágrech nebo na psychiatrických klinikách.

„Ten význam byl samozřejmě symbolický, bylo to vědomí, že nejsme sami, že i v samotném Sovětském svazu jsou lidé, kteří nesouhlasí s oficiální linií Brežněvova vedení strany a silovým řešením pražského jara,“ hodnotí Hamáček.

„Určitě to byla velká morální vzpruha a celá řada těch, kteří později bojovali proti komunistickému režimu, asi našla inspiraci právě v tomto statečném činu,“ dodává.

Vojtěch Filip (KSČM) | Foto: Jana Matznerová

Pro to vyznamenat disidentku Gorbaněvskou byl i místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip z KSČM.

„Sestava kandidátů na státní vyznamenání je průnik politické vůle Poslanecké sněmovny. Tady nemám důvod, proč bych nepodporoval širší politický záběr,“ řekl místopředseda Filip.

„Někdo podpořil i naše kandidáty, je tedy dobrým politickým zvykem, že jsme podpořili kandidáty jiných politických stran,“ dodal.

Na seznamu navržených je také farář Josef Toufar, který byl v roce 1950 obviněn ze zinscenování takzvaného číhošťského zázraku a zemřel na následky mučení komunistickou Státní bezpečností.

Minulý rok poslanci navrhli ocenit celkem 39 osobností, prezident Zeman si z nich vybral tři.

Natália Gorbaněvská a její dvě děti | Foto: Česká televize

Lenka Jansová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme