Chovej se jako chlap a přijmi odpovědnost, vyzval Snowdena šéf americké diplomacie

Šéf americké diplomacie vyzývá bývalého zaměstnance amerických zpravodajských služeb Edwarda Snowdena k návratu do Spojených států. Podle Johna Kerryho poškodil Snowden zveřejněním tajných informací svou vlast. Americká televizní stanice NBC odvysílala vůbec první rozhovor s třicetiletým počítačovým expertem, který žije v dočasném azylu v Rusku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americké tajné služby podle Snowdena odposlouchávaly i organizace na ochranu lidských práv

Americké tajné služby podle Snowdena odposlouchávaly i organizace na ochranu lidských práv | Zdroj: Reuters

„Snowden jen sedí v Rusku a kritizuje svou zemi. Měl by se k tomu postavit jako chlap. Ať se vrátí a čelí následkům svého jednání. Zradil Ameriku a způsobil ji velké škody,“ řekl John Kerry.

Edward Snowden by se podle něj měl vrátit do Spojených států a předstoupit před americký soud. Kerry označil Snowdena za zmateného muže a uprchlíka, který se před spravedlností skrývá v autoritářském Rusku.

Bývalý zaměstnanec americké Národní bezpečnostní agentury tam chce navíc požádat o prodloužení azylu. Současný pobyt mu vyprší v srpnu.

Snowden o sobě v rozhovoru pro stanici NBC tvrdí, že nepracoval pouze jako analytik, ale jako vyškolený špión.

Tajné dokumenty, které loni předal médiím, odhalily kontroverzní praktiky NSA - monitorování miliónů telefonátů amerických občanů i špehování zahraničních lídrů včetně například německé kancléřky Angely Merkelové.

Bývalý technik amerických tajných služeb Edward Snowden obviněný v USA ze špionáže má odletět z Moskvy do Havany | Foto: ČTK

Lenka Kabrhelová, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme