Student AVU Martin Böhm získal za obrazy moře a lastur Cenu Jana Zrzavého

Moře, lastury a škeble přinesly Cenu Jana Zrzavého českému studentovi Akademie výtvarných umění Martinu Böhmovi. Jeho práce a také obrazy pěti jeho českých a francouzských kolegů vystavuje až do 13. září Francouzský institut v Praze. Studenti tvořili svá díla po dobu 3 týdnů v domě manželů Davouzových v Bretani, kterou se často nechával inspirovat právě Jan Zrzavý.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Student Martin Böhm a zakladatelka ceny Marta Davouze

Student Martin Böhm a zakladatelka ceny Marta Davouze | Foto: Pavel Novák

Cenu Jana Zrzavého předal laureátovi soutěže francouzský velvyslanec Jean-Pierre Asvazadourian.

Porota, ve které byla i majitelka rezidence Langourian v obci Erquy Marta Davouze, letos nebyla na pochybách, komu diplom a tisíc eur náleží.

„S radostí mohu oznámit, že letos jsme se všichni shodli na čísle 4, což je Martin Böhm,“ uvedla Davouze.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Cenu Jana Zrzavého se zajímal reportér Pavel Novák

Böhm si výhru podle svých slov nepřipouštěl, protože v Bretani si připadali jako vítězově všichni.

„Moře jsem maloval přímo tam. Bylo to to první, co mě uchvátilo, protože to byl můj první výlet k moři. Je to úžasný, což nemusím popisovat lidem, kteří ho někdy viděli. Pak jsem dělal dvě mušle, protože je zvláštní, jaké se dají v přírodě najít barvy a tvary,“ popisuje student.

Také malířka Margaux Duchet si pobyt s kamarády z Francie i Čech pochvalovala. I pro ni to byla veliká zkušenost.

Marta Davouze, patronka a zakladatelka Ceny Jana Zrzavého označila pobyt šestice studentů ve svém domě v Erquy jako bezvadný.

„Oni byli hrozně milí, vděční, líbilo se jim tam. Jak vidíte, ustavičně tvořili a pracovali. Nebyli ve škole, ale pro změnu byli jako u babičky na návštěvě,“ usmívá se Marta Davouze.

Malou ochutnávku krás Bretaně nabízí galerie 35 ve Francouzském institutu v Praze do 13. září.

Pavel Novák, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme