Sidon rezignuje na funkci vrchního pražského rabína. Kvůli věku i knize

Karol Sidon se k 1. červenci vzdá funkce vrchního pražského rabína. Nadále zůstane vrchním zemským rabínem. Jednasedmdesátiletý Sidon to Českému rozhlasu potvrdil s tím, že k rozhodnutí ho vedly osobní důvody, údajně i věk. Jeho rezignace také souvisí s knihou Altschulova metoda, kterou vydal pod pseudonymem Chaim Cigan. Na to, že autorem je právě Sidon, upozornil Český rozhlas jako první.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karol Sidon

Karol Sidon | Foto: Marián Vojtek

Karol Efraim Sidon používal pseudonym i v minulosti.

Když se teď po několika letech rozhodl opět publikovat, vystupoval pod jménem Chaim Cigan, a to i kvůli problémům v židovské obci.

Někteří členové ho kritizují proto, že k judaismu konvertoval i z osobních důvodů. To, že některým vadí také Sidonova literární činnost, připustil před časem jeho přítel, dramaturg Lubor Dohnal.

Altschulova metoda, první díl chystané tetralogie Chaima Cigana s názvem Kde lišky dávají dobrou noc, má sice vnější rámec politického a psychologického thrilleru, čtenáři v ní však naleznou mnohem více. V napínavém příběhu rozpjatém mezi různé země, kontinenty, historické epochy a alternativní světy konfrontuje autor čtenáře s důsledky postmoderní technologie, vyvinuté v budoucnosti ze středověké kabaly.
Pramen: Torst

„Předpokládají, že Sidon je zcela ve službách obce a náboženství, čili to se vždycky znovu vynoří, že proč on je to a proč on je ono a jak si to může dovolit,“ řekl.

Sám Sidon se prozatím k rezignaci blíže vyjadřovat nechce, ale Českému rozhlasu sdělil, že s vydáním nového románu opravdu souvisí. Jeho kniha je přitom jediným současným českým židovským románem.

„Pro mě to prostě byla knížka, kterou jsem chtěl napsat, a vlastně je jedno, jestli to je, nebo není židovský román,“ poznamenal.

Sidon vede pražskou židovskou obec od roku 1992, kdy ji po návratu z emigrace pomáhal znovu zakládat.

Nahradit by ho mohl pražský rabín David Peter. „Po třech letech se již velmi dobře adaptoval, a je tedy pravý čas postupně tuto funkci předat,“ stojí v prohlášení předsedy pražské židovské obce Jana Munka. O Sidonově nástupci ale bude vedení obce oficiálně jednat 14. července.

Sidon byl i topičem

Karol Sidon se narodil v srpnu 1942, je také spisovatel a autor divadelních her. V 60. letech byl redaktorem Literárních novin, Literárních listů a Listů, od 70. let patřil k zakázaným autorům, pracoval jako dělník a prodavač tisku, po podpisu Charty 77 byl propuštěn a následně byl zaměstnán jako topič.

V roce 1978 konvertoval k judaismu. V 80. letech byl pod nátlakem StB nucen emigrovat do Německa, kde studoval judaistiku. Do vlasti se vrátil počátkem 90. let.

ČTK, Zuzana Vlčková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme