Německý exprezident Wulff se vypořádává s nuceným odchodem knihou

Své dnešní 55. narozeniny mohl slavit Christian Wulff v zámku Bellevue. Pod tlakem obvinění z neoprávněného přijímání výhod však odstoupil v roce 2012 z funkce. A jako dosud jediný německý prezident skončil před soudem. Se svými životními karamboly se vypořádal v knize Zcela nahoře, zcela dole, která se objevila tento měsíc v německých knihkupectvích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý exprezident Christian Wulff  představil své memoáry

Německý exprezident Christian Wulff představil své memoáry | Zdroj: Reuters

„Tím zcela nahoře jsem měl na mysli funkci v čele státu. Zcela dole jsem se cítil, když jsem měsíce zažíval ty mrzké útoky deníku Bild. Teď se cítím naštěstí na cestě vzhůru."

Tak popsal novinářům Christian Wulff své pocity při představení knihy. Cesta do pekla začala pro Christiana Wulffa17.února 2012 po necelém roce a půl v nejvyšším úřadu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Paměti německého exprezidenta představila zpravodajka Klára Stejskalová

Ztráta postavení, obvinění z korupce, následný rozchod s pohlednou manželkou.

Rezignaci považuje za chybu

Wulff se načas uchýlil dokonce do kláštera. Před měsícem ho soud osvobodil. Nepodařilo se prokázat, že si ještě jako dolnosaský premiér nechal zaplatit část pobytu na bavorském pivním festivalu Oktoberfest jako protislužbu za příspěvek na film pro filmového producenta, který ho pozval.

"To, že jsem odstoupil, byla chyba. I dnes bych byl správným mužem v té funkci," prohlásil německý exprezident.

Většina veřejnosti s ním ale tento názor nesdílí. Dvě třetiny Němců jsou přesvědčeni, že Wulffův odchod z funkce byl správným krokem.

Nejmladší prezident v německé historii, který dnes slaví 55. narozeniny, podle nich na nejvyšší funkci politicky nedozrál.

Přílišná provázanost politiky s podnikatelským prostředím se v Německu na této úrovni neodpouští.

Klára Stejskalová při rozhovoru s exprezidentem Christianem Wulffem | Foto: Klára Stejskalová

Klára Stejskalová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme