Tihany se říká maďarská Provence díky levanduli. Na sběr přijíždějí i cizinci

Na maďarském poloostrově Tihany se právě koná levandulový festival. Levandule je v plném květu, a je tedy čas ji sklízet – anebo třeba i jíst. Levanduli se na poloostrově, který se nachází v severní části jezera Balaton, daří. A i kvůli ní se někdy Tihany říká „maďarská Provence“.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Levandulové plantáže v Tihany mají asi 20 hektarů. Akce "nasbírej si sám" má úspěch

Levandulové plantáže v Tihany mají asi 20 hektarů. Akce "nasbírej si sám" má úspěch | Foto: Gregor Martin Papucsek

Na levandulovém poli, které je při cestě vedoucí do nitra Tihanyského poloostrova, se ohýbají lidé z celého Maďarska, ale i Němci či Rusové a sbírají.

„Jako kdybychom prodávali radost, každý se jen usmívá,“ říká József Vers ze zdejšího národního parku. I on se usmívá. Jako by levandule, o níž se říká, že má léčivé účinky, léčila i duši.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za levandulí se do maďarského Tihany vypravil spolupracovník ČRo Gregor Martin Papucsek

Na poli si lidé malými nůžkami z keřů odstřihují rozkvetlé levandulové květy. Těmi mohou naplnit středně velký papírový sáček. Nikdo nekontroluje, kolik tam toho kdo natlačí – za takový pytlík zaplatí sběrač 2000 forintů, tedy asi 200 korun, a má levandule do bytu na celý rok.

„Akci sbírej si sám organizujeme již podruhé, loni přišlo kolem deseti tisíc lidí, čili náklady spojené s opatrováním levandulového pole se vrátí,“ podotýká József Vers.

Ten také vysvětluje, že v Maďarsku se cítí levandule nejvíce doma právě v Tihany, je prý jaksi nejmediteránnější oblast u „maďarského moře“. I proto se místu někdy přezdívá maďarská Provence.

Nejznámější evropské levandulové oblasti u středozemního moře však zdejší plantáže zřejmě konkurovat nemohou.

„Z původní plantáže nám zůstalo přibližně 20 hektarů, ale tato kultura se oživuje intenzivně, a máme ambice stát se třeba pro skandinávské země, nebo aspoň pro tento středoevropský region Provensálskem, možná jednou, pracujeme na tom,“ podotýká Vers.

Milovníci levandule však už teď mají za čím jezdit. Návštěvníci Levandule Už teď tady mohou návštěvníci zavítat To už říká můj průvodce s poetickým jménem - Vers - při levandulové domě,

Levandulový festival v maďarském Tihany. Levadule jsou plné i zahrady místních domů | Foto: Gregor Martin Papucsek

Levandulový dům – což je návštěvnické středisko, jehož součástí je i muzeum – stojí na okraji obce Tihany.

Obec se nachází na břehu takzvaného vnitřního jezera, které ovšem nemá nic společného s Balatonem – sbírá se v něm voda pouze ze srážek.

Místo je zajímavé i tím, že se zde zabydleli vzácní ptáci, nebo že se zde doslova chovají vzácné syslové, kteří v této oblasti před lety vyhynuli. K návratu jim mimochodem pomáhali i lidé z Česka a Slovenska. Atmosféru pak dotváří hovězí dobytek, který se pase na břehu.

Nejviditelnější je však levandule. Skoro každý dům v Tihanyi je jedno „levanduloviště“. A nejde jen o vůni. Z levandule se vyrábí i sirup, želatina či čokoláda a další speciality.

Lidé si tak mohou dát třeba levandulovou zmrzlinu. A lízat ji mohou uprostřed levandulové plantáže.

Gregor Martin Papucsek, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme